eur:
378.63
usd:
348.02
bux:
58010.99
2023. december 2. szombat Melinda, Vivien
Sir David Attenborough brit természettudós és ismeretterjesztő dokumentumfilmes beszédet mond az ENSZ 26. klímakonferenciáján (COP26) Glasgow-ban 2021. november 1-jén. A november 12-ig tartó tanácskozás célja, hogy a résztvevők elkötelezzék magukat amellett, hogy a globális felmelegedés mértéke ne haladja meg a 1,5 Celsius-fokot az iparosodás előtti értékhez képest.
Nyitókép: MTI/AP/Daily Express/Pool/Steve Reigate

David Attenborough: a T-rex tízig tudott számolni

Az is kiderült, hogy a félelmetes ragadozó dinoszaurusz nagy amorózó volt: párzáskor búgott a nősténynek.

Jó néhány tényt ismerünk a dinoszauruszokról, de David Attenborough állítása minden képzeletet felülmúl. A tudós szerint a T-rex óriásragadozó okosabb volt, mint azt gondolnánk. A fenevad 10-ig is el tudott számolni – írja a The Sun cikke alapján a hirado.hu.

Az egyik legismertebb dinoszauruszfaj a Tyrannosaurus rex, közismertebb nevén, T-rex. A 96 éves angol természettudós, David Attenborough, új, Prehistoric Planet (Prehisztorikus bolygó) című dokumentumfilm-sorozatában mutat rá arra, hogy mennyire okos volt a mindenki által gonosznak és rosszindulatúnak titulált ragadozó.

A megdöbbentő felfedezés az, miszerint ez a dinoszauruszfaj 10-ig is el tudott számolni. A T-rex számontartotta és észrevette, ha hiányoztak tojások a fészkéből. Darren Naish paleontológus szerint az állítást az óriásragadozó élő rokonainak vizsgálata is alátámasztja, miszerint

a gyíkok és a madarak is tudnak számolni.

A T-rex észjárását dicsérte az a tény is, hogy vadászat közben nagyon csendes volt. Nem csapkodott zajosan a fák között, ahogy azt a filmekben gyakran ábrázolják. Továbbá arra is fény derült, hogy a félelmetes ragadozó mekkora hősszerelmes volt. Párzáskor csukott szájjal búgott a kiszemelt nősténynek.

Címlapról ajánljuk
Nyilatkozatok - Nem lenne meglepetés a továbbjutásunk
Labdarúgás, Eb-2024 - sorsolás után

Nyilatkozatok - "Nem lenne meglepetés a továbbjutásunk"

A magyar labdarúgó-válogatott Eb-kijutásban kulcsszerepet vállaló kapusa amondó, nem gyilkos a szombati, hamburgi sorsoláson kialakult német, magyar, skót, svájci csoport a 2024-es labdarúgó-Eb-re. Nagy Ádám szerint "abszolút van keresnivalónk", de nem szabad elkiabálni semmit. Marco Rossi szerint Svájc, Skócia és Magyarország hármasa közül bármelyik bármelyiket megverheti a továbbjutó helyekért zajló küzdelemben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.12.04. hétfő, 18:00
Nagy Márton
gazdaságfejlesztési miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
2023. december 2. 15:18
×
×
×
×