INFORÁDIÓ
2022. június 26. vasárnap
János, Pál

t-rex

david attenborough

dinoszaurusz

Sir David Attenborough brit természettudós és ismeretterjesztő dokumentumfilmes beszédet mond az ENSZ 26. klímakonferenciáján (COP26) Glasgow-ban 2021. november 1-jén. A november 12-ig tartó tanácskozás célja, hogy a résztvevők elkötelezzék magukat amellett, hogy a globális felmelegedés mértéke ne haladja meg a 1,5 Celsius-fokot az iparosodás előtti értékhez képest.

David Attenborough: a T-rex tízig tudott számolni

Infostart

Az is kiderült, hogy a félelmetes ragadozó dinoszaurusz nagy amorózó volt: párzáskor búgott a nősténynek.

Jó néhány tényt ismerünk a dinoszauruszokról, de David Attenborough állítása minden képzeletet felülmúl. A tudós szerint a T-rex óriásragadozó okosabb volt, mint azt gondolnánk. A fenevad 10-ig is el tudott számolni – írja a The Sun cikke alapján a hirado.hu.

Az egyik legismertebb dinoszauruszfaj a Tyrannosaurus rex, közismertebb nevén, T-rex. A 96 éves angol természettudós, David Attenborough, új, Prehistoric Planet (Prehisztorikus bolygó) című dokumentumfilm-sorozatában mutat rá arra, hogy mennyire okos volt a mindenki által gonosznak és rosszindulatúnak titulált ragadozó.

A megdöbbentő felfedezés az, miszerint ez a dinoszauruszfaj 10-ig is el tudott számolni. A T-rex számontartotta és észrevette, ha hiányoztak tojások a fészkéből. Darren Naish paleontológus szerint az állítást az óriásragadozó élő rokonainak vizsgálata is alátámasztja, miszerint

a gyíkok és a madarak is tudnak számolni.

A T-rex észjárását dicsérte az a tény is, hogy vadászat közben nagyon csendes volt. Nem csapkodott zajosan a fák között, ahogy azt a filmekben gyakran ábrázolják. Továbbá arra is fény derült, hogy a félelmetes ragadozó mekkora hősszerelmes volt. Párzáskor csukott szájjal búgott a kiszemelt nősténynek.

Nyitókép: MTI/AP/Daily Express/Pool/Steve Reigate
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018