eur:
393.24
usd:
366.96
bux:
66508.74
2024. április 25. csütörtök Márk
Senior couple working on their finances at home
Nyitókép: bernardbodo/Getty Images

Ezért vagyunk elégedettebbek az élettel az idő múlásával

Az oxitocin nevű szeretethormon a ludas.

Egy új tanulmány szerint az oxitocin nevű szeretethormon lehet a felelős azért, hogy az idő előrehaladtával elégedettebbek és nyugodtabbak vagyunk az öregedéssel kapcsolatban. Amerikai kutatók összefüggésbe hozták az élettel való elégedettséget az agyunk kémiájával – írja a 24.hu. Mint olvasható, azok az emberek, akik több oxitocint termelnek, kedvesebbek másokkal, és általában elégedettebbek az életükkel. Az oxitocin felszabadulása az életkorral növekszik, ami azt mutatja, hogy az emberek átlagosan gondoskodóbbak az életkor előrehaladtával.

Az oxitocin egy agyban termelődő hormon, szeretethormonként tartják számon olyan hatásai miatt, mint a társas kapcsolatok kialakítása, a párválasztás vagy az anyaság érzésének kialakítása. A kutatók most azt szerették volna tesztelni, hogy az oxitocin mennyisége változik-e az életkorral, amint azt néhány más, az érzéseket és viselkedést befolyásoló neurokémiai anyag esetében tapasztalják.

A kutatók több mint 100, 18 és 99 év közötti embert vontak be a vizsgálatba. Mindegyiküknek mutattak egy videót egy rákos kisfiúról, amelyről a korábbi munkák megerősítették, hogy oxitocin felszabadulását idézi elő az agyban. A videó előtt és után vért vettek az oxitocinszint változásának méréséhez. A résztvevőknek lehetőségük volt arra, hogy a kutatásból kapott bevételeik egy részét egy rákos gyerekeket segítő jótékonysági szervezetnek adományozzák, és ezt használták fel közvetlen proszociális viselkedésük mérésére. Adatokat gyűjtöttek érzelmi állapotukról is, hogy megismerjék az élettel kapcsolatos általános elégedettségi szintjüket.

Azok, akik a kísérlet során a legtöbb oxitocint bocsátották ki, nemcsak nagylelkűbbek voltak a jótékonykodással, hanem sok más segítő magatartást is mutattak. Ez az első alkalom, hogy az oxitocin jelentős változása összefüggésbe hozható a proszociális viselkedéssel. A kutatók azt is megállapították, hogy az oxitocin felszabadulása nőtt az életkorral, és pozitívan összefügg az élettel való elégedettséggel.

Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Jó dolog a digitalizáció, de a bitcoinbányászat éves CO2-kibocsátása pont annyi, mint Izraelé

Jó dolog a digitalizáció, de a bitcoinbányászat éves CO2-kibocsátása pont annyi, mint Izraelé

A digitalizáció jó dolog, de vannak árnyoldalai is. A bitcoinbányászat éves CO2-kibocsátása például megegyezik Izrael éves kibocsátásával. A 15 GB ingyenes e-mail tárhely egy éves fenntartása annyi kibocsátással jár, mint egy Budapest-Siófok autóút – mondta el a Portfolio Sustainable Tech 2024 konferenciáján Dömötör Tibor, a Mikrum CIO-ja. A szakember előadásában a fenntartható vállalati szoftverek fontosságára hívta fel a figyelmet.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×