eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: Pixabay

Hihetetlen történet: milliárdos bankrablás mesterséges intelligenciával

Az Egyesült Arab Emírségekben vertek át egy banki alkalmazottat, a szoftver leutánozta a fiókvezető hangját.

A mesterséges intelligencia által élethűen utánzott robothanggal loptak el 35 millió dollárt (vagyis nagyjából 11 milliárd forintot) egy egyesült arab emírségekbeli bankfiókból – írja a hvg.hu.

A gépet csalók üzemeltették, akik a fiókvezető hangját utánozva telefonon kapcsolatba léptek a banki alkalmazottal. Kettejük beszélgetése pedig olyannyira hatásos volt, hogy a dolgozó teljesítette is az álmunkaadója óhaját. Az utalásra vonatkozó kérést hamis levelekkel is megtámogatták, így a beosztott végképp nem gyanakodott.

A csalást egy legalább 17 főt számláló banda követte el, és a megszerzett pénzt különféle számlákon osztotta szét.

Egy szakértő szerint a hangot már egyáltalán nem nehéz megváltoztatni egy arra alkalmas rendszerrel, a deep voice nevű csalások létezéséről sokan nem is hallottak még, holott a kiberbűnözők már javában használják.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×