eur:
394.73
usd:
370.57
bux:
65346.42
2024. április 19. péntek Emma
Nyitókép: pixabay

Koronavírus: egy koleszteringyógyszer csökkenti a súlyos Covid esélyét

A sztatint tartalmazó koleszterincsökkentő gyógyszer csökkenti a tüdőgyulladás és az intenzív osztályra kerülés esélyét is koronavírus megbetegedés esetén.

A sztatint szedő betegeknél felére csökken az esélye annak, hogy a Covid-19 súlyos formában jelenjen meg náluk, és életüket veszítsék a koronavírus okozta fertőzésben – írja az egeszsegkalauz.hu.

A koleszterinszintet csökkentő úgynevezett sztatinok világszerte a leggyakrabban szedett hatóanyagok közé tartoznak. Magyarországon számos receptköteles sztatintartalmú gyógyszer van forgalomban; atorvasztatin, fluvasztatin, pravasztatin, roszuvasztatin vagy szimvasztatin hatóanyaggal. A sztatinokhoz a fő hatásukon, a koleszterinszint-csökkentésén túl egyéb hatásokat is kötnek a vizsgálatok. Leírták, hogy a sztatinok gyulladáscsökkentő, véralvadásgátló és vírusellenes hatással is rendelkeznek.

Kimutatták például, hogy azoknál, akik rendszeresen szednek sztatin-tartalmú gyógyszert, alacsonyabb a gyulladásra utaló C-reaktív-protein-szint (CRP-szint). Már 2017-es és 2018-as vizsgálatok is rámutattak arra, hogy a sztatinok mérséklik a halálos kimenetelű tüdőgyulladás kockázatát.

A Covid-19 vonatkozásában szingapúri és amerikai vizsgálatok eredményei állnak rendelkezésre. Ezek alapján a sztatinok rendszeres szedése esetén kisebb a Covid-19 miatti intenzív osztályra kerülés rizikója. Számszerűen: a sztatin szedése 50 százalékkal csökkentheti a kockázatát annak, hogy a Covid-19 súlyos, életveszélyes formája kialakuljon.

Míg a sztatint szedő, Covid-19 miatt kórházba került betegek 14,8 százaléka vesztette életét, addig ez az arány a sztatint nem szedőknél 26,5 százalék volt. Úgy tűnik, hogy a sztatinok védőhatása akkor érvényesül, ha már a megbetegedést, kórházba kerülést megelőzően is rendszeresen szedte a beteg a sztatint. Valószínűsíthető, hogy a sztatinok koleszterinszint-csökkentésen túli, egyéb hatásai játszhatnak szerepet abban, hogy a sztatint szedőknél ritkább a fatális kimenetelű Covid-19. Mindez azonban nem jelenti azt, hogy ezentúl – a Covid-19-től tartva – bárki számára javasolt elkezdeni a sztatinok szedését.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×