eur:
394.4
usd:
362.96
bux:
0
2024. március 19. kedd Bánk, József
Nyitókép: Pixabay

Ígéretes eredmény született a HIV gyógyításában

Egy tünetmentes HIV-pozitív ember lehet az első olyan beteg, aki anélkül gyógyult meg a betegségből, hogy csontvelő-transzplantációra lett volna szüksége - jelentették be kedden az eredményt potenciális áttörésként értékelő kutatók.

Világszerte több tízmillióan élnek HIV-fertőzöttként, és miközben a betegség már nem feltétlenül végzetes, a pácienseknek halálukig gyógyszeres kezelésre van szükségük.

Az elmúlt években a "berlini" és a "londoni" páciens néven emlegetett két ember azonban meggyógyult a betegségből, miután a daganatos betegségek esetében alkalmazott, magas kockázatú csontvelőátültetést hajtottak végre rajtuk.

Most egy nemzetközi kutatócsoport szerint van egy harmadik páciens is, akin nem jelentkeznek a fertőzés szimptómái, miután egy másféle kezelésen esett át.

A 34 éves brazilnál, akit nem neveztek meg, 2012-ben diagnosztizálták a HIV-fertőzést. Többféle hatékony vírusellenes gyógyszert kapott, köztük maravirocot és dolutegravirt, hogy megszabadítsák a vírustól.

A páciens immár 57 hete nem kap HIV-kezelést és továbbra is negatív a HIV-antitest tesztje.

A Sao Pauló-i Egyetem fertőzőbetegség-szakértője, Ricardo Diaz szerint a páciens gyógyultnak tekinthető.

Mint kiemelte: a páciensnek már nincs szüksége vírusellenes kezelésre. "Nem tudjuk kimutatni a vírust, és elveszíti a vírusra adott specifikus választ is: ha nincs antitest, akkor nincs antigénje sem" - fogalmazott a kutató.

Diaz eredményeit a koronavírus-járvány miatt első ízben online megrendezett Nemzetközi AIDS Konferencián hozták nyilvánosságra.

Az ENSZ adatai szerint

tavaly 1,7 millióan fertőződtek meg HIV-vel, és jelenleg több mint 40 millió HIV-fertőzött van világszerte.

Diaz szerint kutatócsoportjának kezelési módszere, amelyet még további kutatásokkal kell megerősíteni, etikusabb gyógymód a súlyos betegek számára, mint a csontvelőátültetés. "Nagyon magas a halálozási arány, egy sor beteg vagy a műtéttől halt meg, vagy nem működött nála a csontvelőátültetés" - mutatott rá.

Sharon Lewin, a Nemzetközi AIDS Társaság HIV-gyógymóddal kapcsolatos kezdeményezésének társelnöke "nagyon érdekesnek" nevezte Diaz eredményeit, ugyanakkor megjegyezte, hogy egyelőre csak a brazil páciens eredményei állnak rendelkezésre. "A brazil páciens antitesttesztje idővel egyre gyengébb lett, ami arra utalt, hogy csökkent az immunválasz" - jegyezte meg, hozzátéve, hogy ez nagyon szokatlan valakinél, aki nem szed antivirális szereket.

"További alapos elemzésre van szükség a felmerült provokatív adatok miatt" - tette hozzá.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Átfogó orosz hadjárattól tart Ukrajna, Európa háborúra készül - Híreink az ukrajnai háborúról kedden

Átfogó orosz hadjárattól tart Ukrajna, Európa háborúra készül - Híreink az ukrajnai háborúról kedden

Páncélozott harcjármű-koalíciót alapított Németország és Lengyelország, ismét téma az ukrán haderő tankokkal való felfegyverzése. Közben Lindsey Graham amerikai republikánus szenátor Ukrajnába látogatott, ahol arról beszélt, hogy hamarosan megegyezhet a két nagypárt Ukrajna támogatásáról. Charles Michel, az Európai Tanács elnöke úgy látja: eljött az idő, hogy Európa felkészüljön a háborúra. Ukrajna közben egy átfogó orosz offenzíva elhárítására készül. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×