eur:
389.12
usd:
361.98
bux:
68510.27
2024. május 8. szerda Mihály
Nyitókép: Twitter

Egy ritka állat még ritkább példányára bukkantak

Ritka, teljesen fehér bundájú óriáspandát sikerült lefilmezni a délnyugat-kínai Volong Nemzeti Parkban egy kitelepített állatmegfigyelő kamerával - adta hírül a hétvégén Szecsuán tartományban lévő természetvédelmi terület vezetése.

A különleges pandáról április közepén készült a felvétel infrakamerával, a tengerszint fölött mintegy 2000 méteren fekvő vadonban. A videó szerint a panda testén nincsenek foltok, és a szeme vörösnek tűnik. A felvétel azt mutatja, hogy az állat éppen áthalad az erdőn.

"A képekből ítélve a panda albínó lehet, 1-2 éves példány" - mondta el Li Seng, a Pekingi Egyetem kutatója, medveszakértő. Hozzátette: a teljesen fehér bundájú panda neme a felvételből nem állapítható meg, ugyanakkor feltűnése azt jelzi, hogy az albinizmust okozó gén létezik a Volongban vadon élő pandapopulációban.

"A panda erősnek látszott, a mozgása határozott volt, ami arra utal, hogy a génmutáció valószínűleg nem gátolja az életét"

- jegyezte meg a felvétel tanulmányozása alapján Seng.

A gerincesek számos fajánál létezik az albinizmus. Az albínó mutáció a színanyag képződésének veleszületett zavara, amely csökkent vagy hiányzó pigmentációval jár. A melanin festékanyag hiánya előfordulhat a bőrben, a szőrzetben és a szemben is. Az albinizmus nem befolyásolja az egyed fizikumát vagy életfunkcióit, de könnyebben felfedezhetővé teszi az állatot, és az albínók érzékenyebbek a napsütésre.

Albínó kölyök csak két albínó szülőtől származik. Ha egy fehér panda egy normális pandával párosodik, első almuk kölykei foltosak lesznek.

A kölykök viszont magukban hordják a mutáns gént, így ha egy ugyancsak albínó gént hordozó pandával párosodnak, lehet, hogy csupa fehér kölykük születik.

A Volong természetvédelmi területen kihelyezett infrakamerákkal kísérik figyelemmel a térségben élő vadállatokat.

Címlapról ajánljuk
Már palesztinbarát sátortábor van Bécs leghíresebb egyetemén is

Már palesztinbarát sátortábor van Bécs leghíresebb egyetemén is

Aktivisták palesztinbarát tiltakozó tábort létesítettek Európa egyik legrégebbi egyetemének udvarán. A mintát az amerikai egyetemek tiltakozói jelentették. A rendőrség kivonult a helyszínre, de nem tiltotta be a tüntetést. A hasonló megmozdulások számos ország egyetemein immár szinte mindennapossá váltak.

Érkezik a kínai elnök, szerdától óriási lezárások jönnek a fővárosban – itt vannak a részletek

Mutatjuk, melyik fővárosi útvonalakon mikor kell jelentős korlátozásra számítani.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×