eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyitókép: Pixabay

Nagy bejelentés az Alzheimer-kór korai felismeréséről

A szem tényleg a "lélek tükre".

Másodpercek alatt képes lehet észlelni az Alzheimer-kór korai jeleit egy nem invazív szemvizsgálat - állapította meg új kutatás.

Az amerikai kutatóknak az Ophthalmology Retina című szaklapban közzétett tanulmánya szerint a retinán belül, a szemfenéken lévő apró véredényhálózat sűrűsége összefüggésbe hozható az Alzheimer-kór korai stádiumával. Az egészséges emberek esetében a mikroszkopikus véredények sűrű hálózatot alkotnak a szemfenéken - állapították meg a Duke Szemészeti Központban 200 ember vizsgálatával. Közülük 133 résztvevőnél mutatkozott a normál sűrűség.

A 39 Alzheimer-kóros páciensnél a hálózat ritkább, egyes helyeken meglehetősen gyér volt.

Azoknak a retinája is különbözött a normáltól, akiknél a kór előjelzője, a kognitív képességek enyhe csökkenése mutatkozott.

A kutatás során használt optikai koherencia-tomográf (optical coherence tomography angiography, OCTA) az apró hajszálerek változásait is észleli, még mielőtt a véredények változása megjelenne az agyi képalkotó vizsgálatok során.

Az OCTA fényhullámokat használ, mely a retina minden rétegének ereit képes feltérképezni.

"Lehetséges, hogy a retina ereinek sűrűségében bekövetkező változások tükrözik az agyi hajszálerekben történteket talán még azelőtt, hogy észlelhetnénk a kognitív képességek változását" - mondta Sharon Fekrat, a Duke Szemészeti Központ kutatója.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×