eur:
392.7
usd:
366.09
bux:
66868.48
2024. április 25. csütörtök Márk

Kérdezze meg kezelőorvosát, Google-jét!

A Google-t eddig is milliók használták világszerte az internetes tájékozódásra vagy valamilyen szolgáltatás fellelésére, de most a kereső újabb hasznára derült fény: akár komplex betegségeket is képes azonosítani a panaszok alapján.

A The New England Journal of Medicine című szaklap ismertet egy esetet, amikor egy orvos lenyűgözte a nálánál tapasztaltabb kollégáit is, mivel sikeresen azonosította a rendkívül összetett Ipex-szindrómát. A szakember nem tett mást, mint begépelte a Google-be a beteg panaszainak kulcsszavait, és megkapta a helyes diagnózist.

A történeten felbuzdulva a brisbane-i Alexandra Hercegnő Kórház két orvosa elvégzett egy kísérletet, amely során kigyűjtöttek az orvosi lapból 26 esetet, és mindegyikkel összefüggésben 3-5 kulcsszót írtak be az online keresőbe.

Ezután megvizsgálták az első 30 találatot, és kiválasztották a legkézenfekvőbbet. A Google az esetek 58 százalékában a helyes diagnózist adta ki, de legalábbis ugyanazt, mint az orvosi szaklap.

Nemsokára taníthatják is

A kereső a tünetek alapján sikeresen azonosította egyebek mellett a Creutzfeldt-Jakob betegséget és a béltraktus vérzését. Természetesen hibák is előfordultak: egy átültetés miatti kilökődést például nyugat-nílusi lázként azonosított.

Az orvosok annyira elégedettek az eredményekkel, hogy többen felvetették: az egyetemi képzés részévé kell tenni az internetes adatbázisokban és keresőkben való tájékozódást.

A Google a páciensek számára is tartogat lehetőségeket: ha valaki nem bízik az orvos diagnózisában, saját maga is utánanézhet. Pontosan így tett egy 16 éves vízilabdázó fiú apja, aki - miután utánanézett fia panaszainak - nem csak kijavította az orvost, hanem még egy mini-oktatóanyagot is összeállított a betegség kezeléséről.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Megkezdődött a Millenárison a Konzervatív Politikai Akció Konferenciája (CPAC Hungary), a kétnapos rendezvény megnyitóján a miniszterelnök is beszédet mondott. Úgy látja, a progresszív liberális szellem rosszabbá tette a világot, háborúkat szított, el akarta pusztítani a nemzeteket. Szerinte e szellem hívei ugyanúgy építik ki a hatalmukat, mint annak idején a kommunisták, a folyamatot öt pontba szedte.

Sz. Bíró Zoltán az Arénában: nagy fordulatot nem hoz a háborúban az újabb amerikai támogatás

Putyin valódi támogatottságáról, az orosz közvélekedésről, a volt Szovjetunió újraéledésének lehetőségéről, az egykoron abban részes országok nyelvi és vallási különbözőségéről, illetve a háború kimeneteléről, az amerikai támogatásról is beszélt Sz. Bíró Zoltán történész, Oroszország-szakértő az InfoRádió Aréna című műsorában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×