eur:
395.36
usd:
366.48
bux:
65560.76
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Halálos baktérium fenyegeti Európát

Egészségügyi tisztviselők riadót fújtak Európában: arra figyelmeztetnek, hogy a tuberkulózis egy antibiotikumokkal szemben ellenálló, minden korábbinál halálosabb változata fenyegeti a kontinenst. A betegség komolyabb veszélyt jelent a lakosságra most, mint bármikor az elmúlt fél évszázadban.

"Az a gyógyszerekkel szembeni ellenállás, amelyet ennél a TBC-változatnál látunk, kétségtelenül a legkomolyabb tuberkulózis-veszélyt jelenti a kontinensen a II. világháború óta. Azt üzenjük az EU vezetőinek: ébredjenek fel, ne késlekedjenek, ne engedjék kezelhetetlenné válni a problémát" - mondta Markuu Niskala, a Vöröskereszt és a Vörös Félhold Szervezetek Nemzetközi Szövetségének főtitkára.

Korbábban már azEgészségügyi Világszervezet is figyelmeztetett arra, hogy a TBC ezen különösen veszélyes, "gyakorlatilag gyógyíthatatlan" változata rendkívül gyorsan terjeda Balti államokban, Kelet-Európában és Közép-Ázsiában.

Európában évente mintegy 450 ezer ember betegszik meg TBC-ben, és közel 70 ezren halnak bele a betegségbe.

"A TBC egy szegénységhez kapcsolódó betegség, és ezek az országok képtelenek kezelni a problémát" - mutatott rá Lasha Goguadze, a nemzetközi vöröskereszt egyik tisztviselője.

Az európai népesség rendkívüli mobilitása miatt ugyanakkor a tuberkulózis egyre inkább terjedőben van a jobb módú európai országokban is. Londonban is emelkedő tendenciát mutat a TBC-s esetek száma, a brit főváros egyik kerületében, Newhamben például 100 ezer lakosra 100 megbetegedés jut.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×