INFORÁDIÓ
2022. augusztus 18. csütörtök
Ilona

Szén-dioxid tóra bukkantak Tajvannál

Infostart

Folyékony halmazállapotú szén-dioxid "tavat" fedeztek fel japán és német kutatók a tengerfenéken. Most talán arra a kérdésre is választ kaphatnak a tudósok, hogy a klímaváltozást előidéző szén-dioxid "eltüntethető-e" a légkörből.

Ha az üvegházhatás egyik legfőbb okozóját, a szén-dioxidot sikerülne valamilyen módon kiszűrni, és a légszennyezés mértékét oly módon csökkenteni, hogy az megállítaná a klímaváltozást, akkor minden bizonnyal sokan fellélegeznének.

A szén-dioxid csökkentésére már sokféle módszert kitaláltak - a kibocsátás csökkentésétől kezdve, a már légkörbe került gáz "összegyűjtéséig" és föld alá rejtéséig. Ez utóbbi mutatkozott eddig a legtermékenyebb ötletnek, noha veszélyei ennek a módszernek is vannak.

Nem zárható ki teljesen annak a veszélye, hogy a földgázmezőkből egyszer csak kitör a foglyul ejtett szén-dioxid gáz.

Kurt Zenz House, a Harvard Egyetem geológus hallgatója a Proceeding of the National Academy of Sciences című szaklapban forradalmian új megoldást javasol a felesleges szén-dioxid tárolására.

Szerinte a legjobb megoldás egyértelműen az lenne, ha a szén-dioxidot a tengerfenék üledékébe sajtolnák be. Ott ugyanis a gáz az alacsony hőmérséklet és a nagy nyomás hatására folyékonnyá válna, ráadásul a tengerfenék és a tenger hideg vizének találkozásánál bizonyos értelemben meg is fagyna, ami megakadályozná a gáz kiszabadulását.

A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018