eur:
394
usd:
369.14
bux:
65785.59
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Szén-dioxid tóra bukkantak Tajvannál

Folyékony halmazállapotú szén-dioxid "tavat" fedeztek fel japán és német kutatók a tengerfenéken. Most talán arra a kérdésre is választ kaphatnak a tudósok, hogy a klímaváltozást előidéző szén-dioxid "eltüntethető-e" a légkörből.

Ha az üvegházhatás egyik legfőbb okozóját, a szén-dioxidot sikerülne valamilyen módon kiszűrni, és a légszennyezés mértékét oly módon csökkenteni, hogy az megállítaná a klímaváltozást, akkor minden bizonnyal sokan fellélegeznének.

A szén-dioxid csökkentésére már sokféle módszert kitaláltak - a kibocsátás csökkentésétől kezdve, a már légkörbe került gáz "összegyűjtéséig" és föld alá rejtéséig. Ez utóbbi mutatkozott eddig a legtermékenyebb ötletnek, noha veszélyei ennek a módszernek is vannak.

Nem zárható ki teljesen annak a veszélye, hogy a földgázmezőkből egyszer csak kitör a foglyul ejtett szén-dioxid gáz.

Kurt Zenz House, a Harvard Egyetem geológus hallgatója a Proceeding of the National Academy of Sciences című szaklapban forradalmian új megoldást javasol a felesleges szén-dioxid tárolására.

Szerinte a legjobb megoldás egyértelműen az lenne, ha a szén-dioxidot a tengerfenék üledékébe sajtolnák be. Ott ugyanis a gáz az alacsony hőmérséklet és a nagy nyomás hatására folyékonnyá válna, ráadásul a tengerfenék és a tenger hideg vizének találkozásánál bizonyos értelemben meg is fagyna, ami megakadályozná a gáz kiszabadulását.

Címlapról ajánljuk
Magosz: újabb aszály fenyeget, azonnali megoldás kell

Magosz: újabb aszály fenyeget, azonnali megoldás kell

Tartósan vízhiányos időszak kihirdetését kezdeményezte a Belügyminisztériumnál a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, valamint a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége. Aszály ugyan még nincs, viszont az Alföldön március közepe óta kritikus a csapadékhiány – mondta az InfoRádióban Cseh Tibor András, a Magosz főtitkára.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×