eur:
368.88
usd:
345.22
bux:
48380.59
2023. június 7. szerda Róbert

Káros a cumi a gyerekeknek

Régóta folyik a vita: szabad-e cumit adni a csecsemők szájába? Még a szakemberek sem értenek egyet: van aki azt mondja, hogy a sírós gyerekek szülei gyakorlatilag csak így kerülhetik el az elmebajt, van aki higiéniai, vagy fejlődési okokból elutasítja a cumizást. Egy mérvadó tanulmány azonban most egyértelmű választ a kérdésre: azt állítja, hogy a cumi káros hatással van a gyerekekre.

Az ausztrál Joanna Briggs Intézetnek, a Királyi Adielaide Kórház kutató-fejlesztő központjának kutatói 20, a világ különböző tájain az elmúlt egy évtizedben végzett kutatás eredményeit elemezve jutottak arra az eredményre, hogy a cumizó gyerekek kevesebbet, és rövidebb ideig szopnak.

A cumi használata ugyanis elnyomhatja a gyerekek szopási vágyát, és általában csökkentheti érdeklődésüket a mell, és így az anyatej iránt - magyarázzák az eredményt a szakemberek.

A kutatók azonban azt is megállapították, hogy a cumizó gyerekek kisebb eséllyel halnak bölcsőhalált. Mivel azonban a bölcsőhalál ritka, az anyatejnek pedig fontos pozitív hatása van minden gyerekre, az ausztrál kutatók azt ajánlják a szülőknek: ne adjanak cumit csecsemőjüknek.

Az ausztrál szakemberek által vizsgált - és a Nursing Standard című szaklapban megjelent - kutatási eredmények arra nem adtak egyértelmű választ , hogy valóban káros hatással van-e a cumi a gyerekek fogaira, vagy tényleg növeli-e a fertőzés veszélyét, mint ahogy azt sokan állítják.

Címlapról ajánljuk
AKTUÁLIS
VIDEÓ
HEC Paris: az EU létkérdése a magyar soros elnökség elhalasztása

HEC Paris: az EU létkérdése a magyar soros elnökség elhalasztása

Egyre hevesebb vita bontakozik ki arról az Európai Unión belül, hogy Magyarország ne láthassa el az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét 2024 második félévében. Az uniós ügyekben befolyásos HEC Paris egyetem professzora, Alberto Alemanno beszámolója szerint egy erős, Németországot is magában foglaló tömb támogatja a jogállamisági fellépés kibővítését az elnökség elhalasztásával kapcsolatban. Viszont szerinte nem arról van szó, hogy szankcionálni kellene a magyar kormányt, hanem hogy az EU működését kell megvédeni a kizárással.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×