eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Megtalálták Romolus és Remus ősanyját?

Egy háromezer éves, jó állapotban megmaradt női csontvázat találtak olasz régészek a római fórum területén. A lelet sok újdonsággal szolgálhat a Róma alapítása előtti időkről.

A hagyomány szerint Rómát időszámításunk előtt 753-ban alapította Romolus és Remus, kevésbé tradicionális elképzelések szerint pedig latin pásztorok voltak az alapítók.

A leletben az az érdekes, hogy a most megtalált nő mintegy 300 évvel a város megalapítása előtt élt.

A tudósok korábban is tudták, hogy a város későbbi területén már a bronzkorban is éltek emberek, de szinte semmit nem tudtak a társadalmukról.

Az ásatásban részt vevő egyik régész a BBC-nek elmondta: a nő körülbelül 30 évet élhetett, és minden bizonnyal előkelő származású volt, erre utal az arany medált is tartalmazó borostyánkő nyaklánca, valamint bronz hajcsatja és több gyűrűje.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×