INFORÁDIÓ 

2018. március 25. vasárnap
Irén, Írisz

Csak a férfiak szívének tesz jót a napi alkoholfogyasztás?

Infostart / InfoRádió
A napi rendszerességű mérsékelt alkoholfogyasztás csak a férfiaknál csökkenti a szívbetegségek kialakulását. A nők szívére ugyanolyan hatása van a napi egy italnak, mintha csak hetente egyszer fogyasztanának egy kis alkoholt - állítják dán kutatók.

Számos kutatással sikerült már korábban kimutatni azt, hogy a mérsékelt alkoholfogyasztás jót tesz az ember szívének. Ezeket a kutatásokat azonban leginkább férfiakon végezték. Most azonban dán szakemberek mintegy 50 ezer 50 és 56 év közötti nőt és férfit követtek 6 éven át.

Kutatásuk eredménye pedig azt mutatja: jelentős különbség van az alkohol hatásának a különböző nemeknél.

A nőknél mindegy, hogy naponta, vagy hetente isznak

A férfiaknál a napi rendszerességű mérsékelt alkoholfogyasztással 41 százalékkal csökkent a szívkoszorúér betegség kialakulásának esélye. A heti egy italt fogyasztóknál azonban 7 százalékkal kisebb volt ez az arány.

A nők esetében ugyanakkor nem mutatkozott különbség a heti egy és a napi egy italt fogyasztók között. Mindkét esetben harmadával csökkent az esélye a szívbetegség kialakulásának.

Mi okozhatja a különbséget?

A kutatók szerint több oka is lehet a különbségnek. Előfordulhat, hogy a hormonális különbségek okozzák az eltérést, de az is lehet, hogy egyszerűen másként dolgozza fel az alkoholt a férfiak és a nők szervezete. A kutatók azt a lehetőséget sem zárják ki, hogy a fogyasztott alkohol fajtájában rejlik a különbség oka.

A kutatást vezető Morten Gronbaek, a dán közegészségügyi intézet munkatársa ugyanakkor a mérsékelt alkoholfogyasztás fontosságára hívta fel a figyelmet. Mint mondta: a nagyobb mennyiségű alkohol rendszeres fogyasztása nem védi jobban a szívet, ugyanakkor májkárosodáshoz és rákos megbetegedéshez vezethet.

A címlapról ajánljuk