eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika
A magyar-szlovák közös rendezésű férfi kézilabda Európa-bajnokság B csoportjában játszott Magyarország - Izland mérkőzés a budapesti MVM Dome-ban 2022. január 18-án.
Nyitókép: Kovács Tamás

Milliárdokat költött tao-ra az MVM, itt a lista

A Magyar Villamos Művek sportra fordított költéseinek dukumentumaihoz jutott hozzá egy televízió. Az látszik, hogy 2021-ben és 2022-ben nagyjából 2,8 milliárd forintot fordítottak erre a célra, de van ennél nagyobb tétel is.

Több mint 130 sporttámogatásról szóló szerződést írt alá 2021-ben és 2022-ben a Magyar Villamos Művek, ezek összértéke csaknem 2,8 milliárd forint volt – derült ki az rtl.hu birtokába került dokumentumokból.

A sportra szánt 2,8 milliárd forintos összeg nagy része társaságiadó-felajánlásokat (tao) takar, a kedvezményezett klubok ugyanis nagyjából 2,55 milliárd forinton osztozhattak.

A legnagyobb értékű, egyösszegű tao-pénzt a Magyar Vízilabda Szövetség kapta 200 millió forint értékben. Jelentős összeg, 150 millió forint jutott a Bajai Női Kosárlabda Klubnak is, de összességében az Illés Sport Alapítvány kapta a legtöbb tao-felajánlást az MVM-től, négy szerződés révén ugyanis csaknem 250 millió forint juthatott az egyesületnek. A diósgyőri sportklub (DVTK) nagyjából 170 millió forintot kapott MVM-es tao-felajánlásokból, míg Mezőkövesd labdarúgócsapata 100 millió forintot.

Jelentősebb összeggel támogatták az Atomerőmű SE-t is (körülbelül 170 millió forinttal), valamint az Újpesti Torna Egyletet is, amely 80 millió forintot kapott az adó átengedéséből.

A tao-n túli legkomolyabb szerződést az FTC-vel köthették. Ez a 2021 végén átadott multifunkciós csarnok névadó szponzorációjáról szól, erre ugyanis

évente 3,4 millió eurót, azaz nagyjából 1,3 milliárd forint + áfát fizet az állami vállalat (380-as euróval számolva).

A támogatás összege ismert volt, azonban az nem, hogy a 2022-es szerződés alapján ez az összeg legalább öt évig minden évben jár, és a megállapodás meghosszabbítható akár újabb 5 évvel, egészen 2032-ig.

Ez azt jelenti, hogy tíz év alatt akár 34 millió eurót, azaz csaknem 13 milliárd forintot kaphat majd a Ferencvárosi Torna Club (FTC) az állami vállalattól.

A nagyjából húszezer néző befogadására alkalmas MVM Dome építésénél a Market Zrt. volt a kivitelező, és több mint 115 milliárd forintba került, a vagyonkezelési jogokat pedig az FTC kapta meg.

Az rtl.hu kérdésére az állami cég azt közölte, hogy „az MVM Csoport legjelentősebb szponzorációs szerződései, mint például az FTC vagy az MVM Dome szponzorációja, az országimázs és az MVM imázsának nemzetközi erősítése mellett kiemelt hazai társadalmi ügyet szolgálnak a sport és a kultúra területén. Ezen szponzorációs szerződések kivétel nélkül támogatják az MVM Csoport hazai és nemzetközi stratégiai célkitűzéseit”.

Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×