INFORÁDIÓ
2022. szeptember 27. kedd
Adalbert

joseph blatter

michel platini

svájc

bíróság

fifa

uefa

felmentés

Michel Platini, az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) korábbi francia elnöke (j) érkezik korrupciós perének tárgyalására a svájci Bellinzona város bíróságára 2022. június 8-án. A 66 éves Platinit a 2022-es világbajnokság rendezése körüli ügyek miatt vádolják korrupcióval. A volt elnököt a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség, a FIFA korrupciós botrányában való érintettsége miatt 2015-ben nyolc évre eltiltották a futballügyektől.

A kétmillió svájci frank útja - ítélet Blatter és Platini ügyében

Infostart / MTI

A 2015-ben kipattant ügy miatt a két sportvezetőt eltiltották a sporttal kapcsolatos tevékenységektől. Most a börtönbüntetés és a pénzbírság kiszabásának kérdése volt a bíróság asztalán.

Felmentette a svájci szövetségi büntetőbíróság Joseph Blattert a Nemzetközi (FIFA) és Michel Platinit, az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) volt elnökét.

A Bellinzonában június elején kezdődött perben a két sportvezetőt - más szabálysértések mellett - azzal vádolták, hogy megkárosították a FIFA-t kétmillió svájci frankkal, amelyet Platini 2011-ben kapott az 1998 és 2002 között végzett tanácsadói munkájáért. Az ügyészség a múlt hónap közepén húsz hónapos felfüggesztett börtönbüntetést kért mindkét vádlottra, és Platinire 2,2 millió svájci frankos pénzbírság is várt.

A védelem és a vád abban egyetértett, hogy a játékosként háromszoros aranylabdás Platini valóban adott tanácsokat az említett időszakban, és a két fél 1999-ben írt is erről szerződést évi 300 ezer svájci frankos javadalmazásról, abban viszont már eltértek az álláspontok, hogy mi alapján érvényesített az UEFA-t 2007 és 2015 között irányító francia kétmillió svájci frankos követelést 2011-ben. A vád szerint hamis számláról volt szó, a 86 éves Blatter és a 67 esztendős Platini viszont - miközben folyamatosan tagadták az ellenük felhozott vádakat - azzal védekeztek, hogy 1998-ban szóbeli megállapodást kötöttek.

A bíróság most a határozatát azzal indokolta, hogy a csalás nem volt kétséget kizáróan megállapítható, ráadásul a bíró szerint a szóbeli megállapodás hihető, illetve valószínűtlen, hogy Platini kizárólag a szerződésbe foglalt "csekély összegért" dolgozott volna.

Az ügyre 2015-ben derült fény, a FIFA akkor hűtlen kezelésre hivatkozva - miután a kifizetésnek semmiféle szerződéses alapja nem volt - Platinit nyolc évre eltiltotta minden labdarúgással kapcsolatos tevékenységtől. Ezt később a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) négy évre csökkentette. Blatter 1998 és 2015 között volt a FIFA elnöke, a sportággal kapcsolatos mindennemű tevékenységre vonatkozó hatéves eltiltása októberben járt le, de aztán életbe lépett az a hat év és nyolc hónapra szóló büntetés, amelyet egyéb szabálytalanságok és törvénysértések miatt tavaly márciusban szabott ki rá a FIFA etikai bizottsága.

Nyitókép: MTI/EPA/Keystone/Alessandro Crinari
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018