INFORÁDIÓ
2022. szeptember 28. szerda
Vencel

kajak-kenu

kovács katalin

sukoró

akadémia

A Kovács Katalin Nemzeti Kajak-Kenu Akadémia helyszíne a Fejér megyei Sukorón, az akadémia alapkőletételi ünnepségének napján, 2021. november 25-én. Az új létesítmény a Velencei-tavi kajak-kenu és evezőspálya mellett épül meg.

Csak 2024 nyarán készül el a Kovács Katalin-akadémia komplexuma

Infostart / MTI

Az akadémiának már már 170 versenyzője van. A lánycsapat épp most érkezett haza a háromhetes sevillai edzőtáborból.

Az utóbbi időszakban végzett eredményes toborzásnak köszönhetően komoly létszámmal, mintegy 170 utánpótláskorú versenyzővel zajlik a munka a Kovács Katalin Nemzeti Kajak-Kenu Akadémián (KKNKKA)

Az akadémia névadó elnöke, a háromszoros olimpiai és 31-szeres világbajnok Kovács Katalin a szerdai sajtóreggelin felidézte, hogy a sukorói létesítmény novemberi alapkőletételével párhuzamosan elkezdett alakulni a szakmai stáb is. Mint mondta, nagyon büszkék arra, hogy tavaly sok gyerek jelentkezett hozzájuk, azon dolgoznak, hogy megfelelő körülményeket biztosítsanak a számukra.

Schmidt Gábor, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) elnöke, az akadémia kuratóriumának tagja kiemelte, hogy a szövetség és személy szerint ő is szereti a kihívásokat, így nagyon örült annak, amikor a KKNKKA részéről felkérés érkezett az együttműködésre.

"Napi szinten szorosan együtt dolgozunk, és hiszem, hogy ebből mindenki csak profitálhat. Meglátásom szerint

az akadémia által új megközelítés érkezett a sportágba"

– fogalmazott, utalva arra, hogy ez Magyarország első olyan akadémiája, amely egyéni sportágban jött létre.

Az elnök kifejtette, hogy a KKNKKA célja egyrészt az utánpótlás-nevelés, másrészt pozitív értelemben vett kísérleti helyszín is, az itt kipróbált, kidolgozott módszereket máshol is alkalmazni tudják majd. Elmondta azt is, hogy együttműködnek a kápolnásnyéki és a székesfehérvári Vörösmarty Mihály iskolával, amelyekben a jövőben az első évfolyamtól kezdve lesznek kajak-kenus osztályok, megkönnyítve ezzel a sportoló tanulók dolgát. A szakmai program már elkészült.

Az MKKSZ vezetője kiemelte, hogy az elmúlt évtizedek eredményeivel magasra került a léc a magyar kajak-kenuban és a szintet szerinte csak úgy lehet tartani a kiszélesedett nemzetközi élmezőnyben, ha nagy hangsúlyt fektetnek az utánpótlásra.

Betlenfalvi István, az akadémia szakmai vezetője bemutatta a stáb tagjait és beszélt a téli felkészülésről, amely szerinte nagyon sikeres volt. Mint mondta, most már a vízen zajlik a munka.

"Tavaly ősszel komoly toborzásba kezdtünk, amelynek eredményeként a versenyzői létszám százról százhetvenre nőtt" – tette hozzá.

Az edzők részéről Beé-Samu Andrea ismertette az akadémián folyó munkát, lány kajakos csapatával, amelyet Gintl Andreával közösen irányít,

éppen háromhetes sevillai edzőtáborozáson vannak túl.

Versenyzői idén elsősorban a szeptemberi, szegedi ifjúsági és U23-as világbajnokságra készülnek, de mint kiemelte, akár más lehetőségek is adódhatnak előttük.

"Idén a felnőtt mezőnyből több élversenyző is pihen, így adott a lehetőség, hogy ezek a lányok nagyot lépjenek" – mondta, kiemelve elsősorban a már felnőtt vb-címmel is rendelkező Kőhalmi Emesét, valamint Fojt Sárát.

A szerdai eseményen ott volt három fiatal versenyző, Biben Karina, Bakó Olga és Kövesdi Patrik is. Előbbi elmondta, hogy már nagyon várják a versenyszezont és edzőjük szavaival összhangban szeretnének bizonyítani a felnőtt mezőnyben is. Az MTI kérdésére Biben úgy fogalmazott: itt az akadémián a korábbiakhoz képest más közegben, más rendszerben dolgoznak, és úgy érzik, minden támogatást megkapnak, remek háttérrel készülhetnek.

Kovács Katalin ehhez kapcsolódva úgy fogalmazott, az ő idejükben még nem volt ennyire előtérben a sporttudomány, a sportdiagnosztika, mint manapság, így biztosan az ő pályafutásához is hozzá tudott volna tenni egy ilyen háttér. Hozzátette: nagyon büszke a versenyzőire, akiken ugyanazt a lelkesedést látja, mint annak idején saját magán.

A Kovács Katalin Nemzeti Kajak-Kenu Akadémia sukorói komplexumának

tervezett átadási időpontja 2024 nyara.

A létesítmény a tervek szerint egyrészt kiszolgálja majd az KKNKKA-t, másrészt a térség iskoláinak is központi sporthelyszíne lesz. Emellett egyik bázisa lehet a válogatott kereteknek is, a Velencei-tavi pálya pedig megújul, és a jövőben is otthont ad majd utánpótlás versenyeknek.

Nyitókép: MTI/Vasvári Tamás
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018