eur:
393.28
usd:
367.38
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla
Nyitókép: Wikipédia/Oleg Bkhambri (Voltmetro)

Eltiltották a kínai sztárúszót

A tokiói olimpián sem vehet részt Szun Jang.

Négy év, három hónap eltiltást kapott az ügyben újra eljáró nemzetközi Sportdöntőbíróságtól (CAS) a kínaiak sztárúszója, Szun Jang. A háromszoros olimpiai és 11-szeres világbajnoki aranyérmes gyorsúszó eltiltását tavaly február 28-tól számolják, és 2024. május 28-án jár le. A 2024-es párizsi olimpia - amikor Szun 32 éves lesz - július 26-án kezdődik, azaz ha megússza a szintidőket, akkor ott már szerepelhet.

Szun doppingügye közel három évre nyúlik vissza: 2018 szeptemberében szerették volna ellenőrizni, de utasította segítőit, hogy törjék össze a levett vérmintáit tartalmazó fiolákat, amit ők meg is tettek. A vizes sportágakat tömörítő nemzetközi szövetség (FINA) eltiltását akkor azért kerülte el, mert állítólag az ellenőrök nem tudták magukat megfelelően igazolni. A FINA felmentő ítélete után Szun még szerepelhetett a kvangdzsui világbajnokságon 2019 júliusában, amelynek egyik legmegosztóbb személyisége volt a történtek miatt. Az uszodában a közönség nem kínai része folyamatosan kifütyülte, riválisai közül pedig az ausztrál Mack Horton és a brit Duncan Scott is úgy tiltakozott a szereplése ellen, hogy nem állt fel a 200 és 400 méter gyorson is győztes úszó mellé a dobogóra.

A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) ugyanakkor a CAS-hoz fordult, amely tavaly februárban nyolc évre tiltotta el Kína egyik legnépszerűbb sportolóját. Meglátásuk szerint a minták megsemmisítése indokolatlan volt.

Azonban tavaly decemberben a svájci szövetségi bíróság új eljárásra kötelezte a CAS-t. Az indoklás szerint a Sportdöntőbíróság egyik tagja elfogult volt. Ezzel kapcsolatban az úszó ügyvédjeinek az eljárás során sikerült bizonyítaniuk, hogy a CAS-testület vezetője Kína-ellenes érzelmeket táplál, és erről már a nyilvánosság előtt is véleményt formált. A 29 esztendős Szun abban reménykedett ekkor, hogy indulhat a tavalyról idén nyárra halasztott tokiói olimpián.

A CAS végül nem nyolc évre, hanem 4 év, 3 hónapra tiltotta el Szunt, akinek 2014-ben egy másik doppingügy miatt már volt három hónapos kényszerpihenője.

Címlapról ajánljuk
A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában
szakértők az Arénában

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.

Závecz: hat erő is EP-mandátumot szerezhet

Tovább csökkent a Fidesz támogatottsága, de április első felében még így is a választók negyede mellette volt; Magyar Péter pártjának EP-listája a harmadik helyen áll – derül ki a Závecz Research Intézet friss méréséből. A részletekről az InfoRádió Závecz Tibort kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×