eur:
390.78
usd:
358.98
bux:
72940.89
2024. július 21. vasárnap Dániel, Daniella
Nyitókép: Pixabay.com

Víz alá került a Gorenje gyára - a nap hírei

Stabilizálódott a helyzet a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren, de késések még előfordulhatnak a globális informatikai hiba után. A reméltnél több segítséget kapott a Bethesda Gyermekkórház a klímával összefüggő problémák megoldására. A háború lezárásának lehetőségéről is egyeztetett telefonon Donald Trump és Volodimir Zelenszkij. Az InfoRádió legfontosabb szombati hírei.

Folyamatos utastájékoztatás mellett stabilizálódott a helyzet a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren, de késések még előfordulhatnak a pénteki globális informatikai hiba után. A Budapest Airport továbbra is arra kéri az induló utasokat, hogy 3 órával a járatuk indulása előtt érkezzenek meg a ferihegyi repülőtérre. A repülőtéren pénteken több mint 100 járat késett, és bár péntek délutánra stabilizálódott a helyzet, késések továbbra is előfordulhatnak.

A globális informatikai rendszerhiba elhárult, a Wizz Air szolgáltatásai ismét elérhetőek online közölte a légitársaság. A közlemény szerint az ügyfelek a wizzair.com oldalon és a légitársaság mobilalkalmazásán keresztül foglalhatnak, módosíthatják meglévő foglalásaikat és ellenőrizhetik a járatokat. Felhívták a figyelmet arra, hogyha nincs olyan Wizz Air járat, amellyel időn belül elérhetnék úti céljukat, az utasok más légitársaságoknál is foglalhatnak, ebben az esetben költségeiket a benyújtott számlamásolatok ellenében a légitársaság visszatéríti.

Szakértők szerint több napig is eltarthat a globális informatikai leállás következményeinek elhárítása. Emellett a történtek gazdasági hatása is óriási lesz. A problémát egy biztonsági szoftver hibás frissítése okozta, amely miatt világszerte légitársaságok, egészségügyi szolgáltatók, bankok és telekommunikációs cégek bénultak meg. A meghibásodás a Microsoft 365 alkalmazásokat és szolgáltatásokat érintette. Elon Musk a valaha volt legnagyobb IT-kudarcnak nevezte a mai globális informatikai leállást.

Egyharmadával csökkenhet a fővárosi orvosi ügyeletek száma az Országos Mentőszolgálat tervezete szerint – értesült a Népszava. A laphoz eljutott tervezet szerint a mostani 23 helyett októbertől már csak 13 felnőtt és 3 gyerekügyeleti pont működne Budapesten. A lap szerint az eddigi 24 órás ügyeleti szolgáltatókat elbocsáthatják az ő helyüket részben a háziorvosok veszik át, akiket szintén beosztanak az ügyeleti pontokra. A cikk szerint a főváros arra készül, hogy egy saját javaslatcsomagot állít össze a budapesti ügyeleti ellátás átalakítására, Karácsony Gergely főpolgármester pedig találkozót kért Takács Péter államtitkártól, hogy a budapesti ügyeleti rendszer tervezetéről egyeztessenek, miután a fővárost idáig ebbe nem vonták be.

Egy nap alatt annyi segítséget kapott a Bethesda Gyermekkórház, hogy nem csak a fül-orr-gégészeti műtőt, hanem az összes szükséges helyiséget klimatizálni tudják. Az intézmény csütörtökön indított gyűjtést mert elromlott a fül-orr-gégészeti műtő speciális klímaberendezése. Pénteken a kórház azt közölte: a fenntartó Magyarországi Református Egyház rendkívüli segítségként kifizeti az elromlott klíma teljes javítási költségét. Velkey György, a Bethesda Gyermekkórház főigazgatója, a Magyar Kórházszövetség elnöke az InfoRádiónak elmondta: már megkezdődött a klímák beszerzése és reményei szerint napokon, heteken belül a legtöbb berendezés a helyére kerülhet.

A háború lezárásának lehetőségéről is egyeztetett telefonon Donald Trump és Volodimir Zelenszkij. A republikánus elnökjelölt közlése szerint a beszélgetést az ukrán államfő kezdeményezte. Donald Trump megismételte korábban többször hangoztatott ígéretét, hogy az Egyesült Államok elnökeként lezárná a háborút. Volodimir Zelenszkij beszámolója szerint szó volt annak fontosságáról, hogy Ukrajna megsegítését kétpárti, valamint kongresszusi és szenátusi támogatás övezze az Egyesült Államokban. Az ukrán elnök azt is közölte, hogy gratulált Donald Trumpnak az elnökjelöltséghez, valamint azt, hogy megállapodtak egy későbbi személyes találkozóban.

Újabb demokrata párti kongresszusi tagok szólították fel Joe Bident visszalépésre az elnökjelöltségtől. Péntekre 32-re bővült azoknak a demokrata politikusoknak a listája, akik új jelöltet szeretnének. Az amerikai elnök pénteken még azt közölte, hogy alig várja a jövő heti kampánytevékenysége folytatását, de egyre nagyobb a nyomás rajta, miután a legfrissebb felmérések nem az ő győzelmi esélyeit jelzik.

Szlovéniában árvizeket és földcsuszamlásokat okozott a heves esőzés, a tűzoltók kétszáz esetben intézkedtek. Lasko városában egy idősotthont és a helyi termálfürdőt árasztotta el a víz, valamint Celje és Zidani Most között több utat is elzárt a forgalom elől. Velenjében a Gorenje háztartásigép-gyártó vállalatnak üzemcsarnokait is elárasztotta a víz. A környezetvédelmi ügynökség jelentése szerint Krskóban mérték a legtöbb esőt, 112 litert négyzetméterenként.

Kína északnyugati részén a legutóbbi jelentések szerint 11 ember meghalt, amikor részlegesen összeomlott egy autópályahíd egy villmárvíz után. Az összeomló hídon haladó autók egy része vízbe zuhant. Harminc embert és mintegy húsz autót még keresnek. Hszi Csin-ping kínai elnök mindenre kiterjedő mentési erőfeszítéseket sürgetett a pekingi állami televízió beszámolója szerint.

A Hungaroringnek továbbra is Formula-1-es versenyhelyszínnek kell maradnia - jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter Stefano Domenicalival, a Forma-1 elnök-vezérigazgatójával, valamint Mohammed Ben Sulayemmel, a Nemzetközi Automobil Szövetség elnökével tárgyalt. A tárcavezető elmondta: a vezetők értékelik azt a 39 évet, amely eltelt azóta, hogy Magyarország először látta vendégül a versenyt. Magyarországnak 2032-ig van szerződése a Forma-1-gyel.

Vasárnap megtartják a Balaton-átúszást. A szervezők a HungaroMet siófoki obszervatóriumának előrejelzése alapján döntöttek erről. Eszerint a reggeli élénk északi, északkeleti szél fokozatosan mérséklődik és változó irányúvá válik. A parton a reggeli léghőmérséklet 23 fok körül, a legmagasabb délutáni 30 fok körül alakul. A víz hőmérséklete 26-27 fok körül várható.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.22. hétfő, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 13. 21:30
×
×
×
×