eur:
395.34
usd:
366.72
bux:
65166.76
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda Garibaldi utcai sajtótermében 2022. augusztus 23-án.
Nyitókép: MTI/Bruzák Noémi

"Utolsó csepp", "politikai nyomás" - a nap hírei

Pontosította a földgázfogyasztásra vonatkozó rezsiszabályokat a kormány. Minden eddiginél átláthatóbb rendszert hoz létre az uniós pénzek felhasználására a kabinet. Közös alkotmányjogi panaszt nyújtottak be Magyarországon működő multinacionális élelmiszerláncok az élelmiszerárstop miatt. Az InfoRádió legfontosabb keddi hírei.

Megemelte a rezsicsökkentett áron elérhető gáz megajoule-ban megadott értékét a kormány. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányinfón ezt azzal indokolta, hogy a különböző forrásokból beszerzett gáz fűtőértéke nagyon eltérő: a legjobb az oroszé, a második a magyar, a leggyengébb pedig a nyugatról beszerzetté. Ezentúl 63 645 megajoule-ig jár a rezsicsökkentett ár. A miniszter azt is elmondta, hogy a hatai gáztárolók töltöttsége 60,6 százalékos.

Minden eddiginél szigorúbb és átláthatóbb rendszert hoz létre az uniós pénzek felhasználására és az uniós közbeszerzések ellenőrzésére a kormány– jelentette ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Gulyás Gergely a Kormányinfón úgy fogalmazott, hogy a költségvetési kondicionalitási eljárásban olyan választ tudtak küldeni az Európai Bizottságnak, amelyben a testület összes javaslatával kapcsolatban közös álláspontra jutottak. Hozzátette: remélhetőleg a kondicionalitási, vagyis a jogállamisági feltételek teljesítésével összefüggő eljárás ezután lezárható, és akkor a helyreállítási alap és a hétéves költségvetést magában foglaló megállapodás is aláírható.

Már hosszabb ideje elégedetlen volt a meteorológiai szolgálat vezetésével a kormány, a tűzijátéktól függetlenül is felmentették volna őket – jelentette ki a miniszterelnökséget vezető miniszter. Gulyás Gergely a Kormányinfón úgy fogalmazott, az ünnepen történtek csak az utolsó cseppet jelentették a pohárban. A kormány megítélése szerint az előrejelzések pontossága régebb óta hagy kívánni valókat maga után, ami kompetencia kérdés. Hozzátette: emiatt is került a meteorológiai szolgálat felügyelete az agrártárcától az ipari minisztériumhoz.

Politikai nyomásgyakorlást panaszolnak és független vizsgálatot sürgetnek a meteorológiai szolgálat vezető munkatársai. Állásfoglalásukban sürgetik azt is, hogy a vizsgálat idejére helyezzék vissza pozíciójába a szolgálat két menesztett vezetőjét, Radics Kornéliát és Horváth Gyulát. Azt írták, hogy idei ünnepen a döntéshozók részéről politikai nyomásgyakorlással szembesültek. Azt követelik, hogy független vizsgálóbizottság vizsgálja meg az Operatív Törzs idei működését és értékelje az augusztus 20-ra vonatkozó meteorológiai prognózisokat.

Később kárpótolják az előfizetős mérőket használó ügyfeleket, azonban az informatikai rendszer még nincs készen – derül ki a technológiai és ipari miniszter Jámbor András országgyűlési képviselőnek küldött válaszából. Palkovics László arról tájékoztatott, hogy az MVM csoport rendszeres naprakész tájékoztatást ad a fogyasztóknak. Jelenleg folyamatban van a kedvezményes energiamennyiség, és az ahhoz kapcsolódó kedvezményes ár alkalmazására irányuló informatikai rendszerek fejlesztése. A képviselő szerint több mint 100 ezer család érintett.

Közös alkotmányjogi panaszt nyújtottak be Magyarországon működő multinacionális élelmiszerláncok az élelmiszerár-stop miatt. Beadványukban azt kérik az Alkotmánybíróságtól, hogy állapítsa meg a hat alapvető élelmiszer hatósági árát rögzítő kormányrendeletek alaptörvény-ellenességét, és azokat visszamenőleges hatállyal semmisítse meg. Úgy vélik, az élelmiszerár-stop súlyosan sérti a jogbiztonság követelményét, a kereskedőket terhelő kötelezettségek pedig sértik az indítványozók tulajdonhoz való jogát.

Elengedhetetlennek tartja a kelet-európai történelem megértését a területfejlesztési miniszter ahhoz, hogy Európa közösséggé válhasson. Navracsics Tibor a totalitárius diktatúrák áldozatainak európai emléknapja alkalmából, a Terror Háza Múzeumban beszélt. Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója arra emlékeztetett, hogy Európa két felét még mindig elválasztják a diktatúrák eltérő tapasztalatai.

Az LMP szerint a nyugdíjas pedagógusok visszafoglalkoztatása szükséges lépés, de önmagában nem oldja meg az oktatás katasztrofális szakemberhiányát. Az ellenzéki párt szerint ez a kormány újbóli vérszegény kísérlete az oktatásban tapasztalható szakemberhiány elfedésére. Az LMP szerint azonnali béremelésre van szükség a közoktatásban, mert a pályaelhagyás üteme csak így tud mérséklődni.

Az Európai Unió két tűzoltó-repülőgéppel segíti Portugáliát az országban több helyen pusztító erdőtüzek oltásában - közölte az Európai Bizottság. A brüsszeli testület közleménye szerint a két darab, kétéltű tűzoltó-repülőgép Portugália északi részén, az erdőtüzek által leginkább érintett területeken kezdte meg az oltást. A válságkezelésért felelős biztos szerint a Görögország által biztosított repülőgépek az európai szolidaritást testesítik meg.

Ausztriában kiterjesztik a majomhimlő elleni védőoltással beoltható emberek körét. Az osztrák Nemzeti Oltási Testület ajánlása szerint a jövőben az egészségügyi személyzet mellett a kockázati csoportba tartozó személyek is részesülhetnek védőoltásban. Eddig az oltást a betegségre szakosodott laborok munkatársai, kontaktszemélyek és azok vehették igénybe, akik olyan térségben élnek, ahol több esetet is regisztráltak. Az osztrák egészségügyi hatóságok szerint nincs szükség a teljes lakosság immunizálására a majomhimlővel szemben.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Egyre több ország ismeri fel a menekülthelyzet tarthatatlanságát
Jelentés

Egyre több ország ismeri fel a menekülthelyzet tarthatatlanságát

A humanitárius hozzáférést és a migránsok menedékjogi helyzetét elemezte egy nemzetközi tanulmány, melynek készítői szakpolitikai intézkedéseket is javasolnak az érintett országok vezetőinek. A Migrációkutató Intézet vezető kutatója azt mondta az InfoRádióban, hogy a jelentés megerősíti, egyre több nyugati kormányzat ébred rá, milyen veszélyei lehetnek az illegális migrációnak, ugyanakkor Tárik Meszár szerint az elemzés több megállapítása is ellentmondásos.

Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?

Egyre csökken a németországi Zöldek párt támogatottsága, öt év alatt több mint duplájára, 25-ről 56 százalékra nőtt azok száma, akik semennyire sem tudnak azonosulni a párttal, ezzel Németország egyik leginkább elutasított politikai tömörülésévé vált. A háttérben a zöldítés, a kormány energiapolitikája áll - mondta az InfoRádióban Dobrowiecki Péter, a Mathias Corvinus Collegium Magyar-Német Intézetének kutatási vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×