INFORÁDIÓ
2022. május 28. szombat
Csanád, Emil

napinfo

háború

kormány

Százmilliós magyar felszerelés indul Ukrajnába - a nap hírei

Infostart

Az elmúlt 12 év eredményeinek megőrzését tartja a legfontosabb feladatnak az új ciklusban az Országgyűlés elnöke. Benyújtotta a veszélyhelyzet körét bővítő alaptörvény-módosítást az ügyvezető Orbán-kormány igazságügyi minisztere. Az Európai Bizottság igazságügyi biztosa szerint Magyarországon veszélyben vannak az unió pénzügyi érdekei. Az InfoRádió legfontosabb keddi hírei.

Az elmúlt 12 év eredményeinek, köztük a rezsicsökkentésnek, emellett pedig a fizikai biztonságnak a megőrzését tartja a legfontosabb feladatnak az új ciklusban az Országgyűlés elnöke. Kövér László az InfoRádió Aréna című műsorában kiemelte annak fontosságát, hogy az ukrajnai háború ne terjedjen tovább. Úgy fogalmazott: az ukrajnai háború súlyos hatást gyakorol majd nemcsak a visegrádi négyek, Kelet-Közép Európa, hanem az Európai Unió jövőjére, gazdaságának állapotára, az Egyesült Államokkal való viszonyára. Emellett az új ciklus fontos feladatának nevezte a tanárok és rendvédelmi dolgozók bérének mielőbbi rendezését az Országgyűlés újraválasztott elnöke. A kétharmados többség titka szerinte abban keresendő, hogy az emberek azt látják, a politika róluk szól.

Benyújtotta a korábban jelzett, veszélyhelyzet körét bővítő alaptörvény-módosítási javaslatot az ügyvezető Orbán-kormány igazságügyi minisztere. Erre a kabinet álláspontja szerint az ukrajnai háborús helyzet miatt volt szükség. Varga Judit a Facebookon közölte: a 10. alaptörvény módosítás nagyobb mozgásteret biztosít a kormánynak háború vagy humanitárius katasztrófahelyzet esetén. Úgy fogalmazott: az orosz-ukrán háború a második világháború óta nem tapasztalt humanitárius helyzetet eredményezett és megváltoztatta az európai gazdasági kilátásokat is. Hangsúlyozta: a kihívások kezeléséhez és kivédéséhez Magyarországnak biztosítania kell a hatékony, gyors nemzeti válaszok kialakításának lehetőségét.

Kiszámíthatónak, megoldhatónak és jónak találták a matematika írásbeli érettségi feladatsorát a megkérdezett igazgatók és szaktanárok. Az első feladatlapon egyebek mellett geometria, mértani sorozat, térgeometria, valószínűségszámítás, gráfok, halmazok szerepeltek, a második részben pedig az új autók értékcsökkenéséről, iskolai fiú-lány arányokról, szőlőtermesztésről szóló feladatok voltak, amelyek megoldásához az érettségizőknek szükségük volt térgeometriai tudásra, foglalkozniuk kellett halmazokkal, és statisztikai fogalmakat is ismerniük kellett. Holnap a történelem érettségivel folytatódnak az írásbeli vizsgák.

Több mint 210 millió forint értékű orvosi felszerelést küld Kárpátaljára a kormány a Hungary Helps programon keresztül. A segélyszállítmány 30 raklapnyi gyógyszert, orvosi eszközöket, például infúziós pumpákat, elsősegélydobozokat, kötszereket tartalmaz. Azbej Tristan, a Miniszterelnökség üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps program megvalósításáért felelős államtitkára elmondta: a kormány az eddigi 2 milliárd forintos támogatáson felül újabb, összesen félmilliárd forint értékben segít Kárpátalján és Ukrajnában. Ennek egyik része a szerda reggel induló orvosieszköz- és gyógyszerszállítmány, a másik része pedig kárpátaljai és ukrajnai karitatív akciók támogatása.

Több mint 150 civil menekült megérkezett a Donyeck megye déli részében lévő mariupoli Azovsztal acélműből az ukrán ellenőrzés alatti Zaporizzsjába. Az ENSZ ukrajnai humanitárius koordinátora azt közölte: 156 civil lakos érkezett meg öt autóbuszon. Korábban Vadim Bojcsenko mariupoli polgármester egy tévéműsorban azt mondta, hogy a város lakóit ukrán ellenőrzésű területre kimenekítő 14 busz közül csupán három érkezett meg Zaporizzsjába, a többi sorsa ismeretlen. Mariupolban még több mint ezer civil lakos vár kimenekítésre.

Megtiltotta az orosz szankciókkal sújtott külföldi személyekkel és szervezetekkel való üzletkötést és a velük szemben fennálló kötelezettségek teljesítését az orosz elnök. Vlagyimir Putyin az Oroszország ellen bevezetett korlátozásokra válaszul határozott erről. Tilos továbbá Oroszországból származó nyersanyagokat és termékeket exportálni a feketelistán szereplő személyeknek. Az orosz kormánynak tíz napon belül meg kell határoznia a megtorló szankciók érintettjeinek körét. Az elnök aláírta a legtöbb európai, köztük az uniós állampolgárok számára biztosított vízumkedvezményeket megszüntető törvényt is.

Veszélyben vannak az Európai Unió pénzügyi érdekei Magyarországon – fogalmazott az Európai Bizottság igazságügyi biztosa az Európai Parlament plenáris ülésének a jogállamiság magyarországi és lengyelországi helyzetéről folytatott vitáján. Didier Reynders azt mondta: nem születtek intézkedések Magyarországon az Európai Bizottságnak a jogállamisággal kapcsolatos aggodalmainak orvoslására. Hozzátette: Lengyelország helyzetével kapcsolatban sincsenek pozitív fejlemények. Az igazságügyi biztos Strasbourgban kijelentette: az Európai Bizottság nem habozik használni a rendelkezésére álló eszközöket az unió alapértékeinek és pénzügyi érdekeinek megvédésére.

Az év végére akár kétharmadával is csökkenthető az orosz gáz importja - jelentette ki az energiaügyekért felelős uniós biztos az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén. Kadri Simson kiemelte: az a cél, hogy 2030-ra megszűnjön a függőség. Hozzátette: az Európai Bizottság még ebben a hónapban tervezetet terjeszt elő arról, hogy az Európai Unió miként tudja 2022 végéig pótolni az orosz gázfelhasználás kétharmadát. Kiemelte: a bizottság minden nagyobb gázszolgáltatót megkeresett, hogy segítsen az orosz gáz pótlásában, és azt tervezi, hogy a gázfelhasználást lehetőség szerint megújuló energiával vagy energiamegtakarítással is helyettesíti.

A címlapról ajánljuk

Megszólalt a Mol

A kormány csütörtök este kihirdette azt a rendeletet, amely tiltja a 480 forintos literenként tankolást...
×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018