INFORÁDIÓ
2021. szeptember 27. hétfő
Adalbert

kelenföld

építési engedély

kelenföldi indóház

vitézy dávid

magyar műszaki és közlekedési múzeum

Átalakulhat Budapest egyik legrégebbi vasúti épülete

Átalakulhat Budapest egyik legrégebbi vasúti épülete

Infostart / MTI

Megkapta az építési engedélyt a Kelenföldi Indóház felújítására a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum, amely itt rendezi be legújabb tagintézményét, egy vasúttörténeti kiállítóhelyet.

A Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum pénteki közleménye szerint Budapest Főváros Kormányhivatala csütörtökön adta meg az építési engedélyt a műemléki védettség alatt álló, 137 éves egykori indóház felújítására.

Az engedélyes tervek birtokában folytatódhat a munka, amelynek következő lépése a kivitelezési közbeszerzés kiírása – idézi a közlemény Vitézy Dávidot, az intézmény főigazgatóját.

Mint írják, a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum az Építész Stúdió Kft.-t bízta meg az engedélyezési tervek elkészítésével. Az Indóház eredeti karakterét visszaállító műemléki helyreállítás mellett az épület új közösségi-kulturális funkcióját gazdagító kortárs bővítménnyel egészül ki. A kelenföldi állomásépület megmentését a kormány idén februárban kiemelt beruházássá nyilvánította.

Vitézy Dávid kapcsolódó Facebook-bejegyzésében emlékeztet, a MÁV az épületet már nem használja, nem csak romos állapota miatt, hanem azért sem, mert a 4-es metró átadásával az érdemi állomási funkciók az aluljáróba helyeződtek át, az Indóház kiesik a fő utasáramlatokból.

A Kelenföld Indóház fő attrakciója egy több száz négyzetméter alapterületű terepasztal lesz, amely a vasúttörténeti kiállításhoz szervesen kapcsolódva mutatja be a városon belüli vasúthálózat jelentőségét, funkcióját. A kulturális kínálatot időszaki kiállítások, múzeumpedagógiai foglalkozások és közösségi programok színesítik majd.

Ezeken kívül az épület kiegészül egy vasúti tematikájú múzeumkerttel és egy kilátópontként, trainspotter-helyként is szolgáló új, kortárs terasszal a vasút felé. A tervek szerint egy bisztró is helyet kap az épületben, előtte, szabadtéren pedig az indóházzal közel egyidős gőzmozdony fog állni.

Vitézy Dávid posztjában felidézi, hogy Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Hoffmann Tamás, Újbuda akkori polgármestere 2019 őszén jelentette be, hogy a Közlekedési Múzeum mentheti meg az állomásépületet. Az akkor létrejött megállapodás nyomán 2020-ban a Miniszterelnökség 100 millió forinttal, Újbuda önkormányzata 20 millió forinttal támogatta a tervezést és a beruházás előkészítését. Az elkészült tervek elnyerték az újbudai önkormányzat támogatását, miután a múzeum bemutatta a koncepciót László Imre polgármesternek és Újbuda vezetésének. A Kelenföld indóház megmentését és az elkészült terveket Simicskó István, a kerület országgyűlési képviselője is támogatásáról biztosította.

Nyitókép: Vitézy Dávid/Facebook
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018