eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Homoszexuálisok, transzszexuálisok és a társadalom kitaszítottjai Fassbinder Fesztiválon

A Berlin Alexanderplatz teljes moziváltozatának levetítésével veszi kezdetét a hétvégén az október 19-ig tartó Fassbinder Fesztivál. A Rainer Werner Fassbinder német rendező életmuvéből válogató vetítéssorozatot az Uránia Filmszínházban, a Kinóban és a Cirko-Gejzírben tekinthetik meg az érdeklődők.

A Budapesti Õszi Fesztivál keretében, október 11. és 19. között Rainer Werner Fassbinder német rendező munkáiból rendez vetítéssorozatot az Uránia Nemzeti Filmszínházban, a Kino moziban és a Cirko-Gejzírben a Cirkofilm - Másképp Alapítvány. A fesztivál nyitóhétvégéjén a nézők a Berlin Alexanderplatz című tévésorozat teljes, filmre digitalizált változatát megtekinthetik az Urániában.

Rainer Werner Fassbinder rendező 1982-ben, harminchét évesen hunyt el; ekkorra azonban, mintegy másfél évtized alatt több mint harmincöt filmből álló munkásságot hagyott hátra.

Filmjei mellett rendezett két tévésorozatot - köztük a fesztivál programján is szereplő Berlin Alexanderplatzot - rádiójátékot és színdarabot is, filmekben és színházban játszott, szerzett zenét, filmjeinek operatőre, vágója és producere is volt.

A német újhullám központi figurájának botrányos és tabudöntögető filmjei az elmúlt évtizedekben háttérbe szorultak, ezért érezték úgy a fesztivál szervezői, hogy kiemelt figyelmet fordítanak Fassbinder munkásságára.

A Fassbinger Fesztivál a Berlin Alexanerplatz című tévésorozat vetítésével kezdődik. Alfred Döblin 1929-ben írott regényéből készült, több mint 13 órás tévésorozatot Fassbinder eredetileg filmre rögzítette és moziba szánta, ezt most digitálisan felújított változatban, két részben láthatja a közönség az Uránia Filmszínházban szombaton és vasárnap délután.

A Kinóban és a Cirko-Gejzírben további 13 Fassbinder alkotást tekinthetnek meg a nézők. A német rendező olyan híres alkotási láthatók, mint utolsó filmje, a Querelle vagy az Amikor 13 újhold van egy évben, ami a transzszexuális Elvira tragikus életének utolsó napjait dolgozza fel.

Emellett azonban olyan, Magyarországon kevésbé ismert alkotásokat is bemutatnak a fesztiválon, mint a háború utáni Németország női sorsait bemutató trilógia, a Veronica Voss vágyakozása, Maria Braun házassága és a Lola vagy az 1970-es Miért lett R. úr ámokfutó? amelyet Fassbinger Michael Fengler német producerrel közösen írt és rendezett.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 18:23
×
×
×
×