eur:
390.72
usd:
364.15
bux:
68408.06
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

Százötven éve van gáz Budapesten

Jubileumi kiállítás nyílik szerdán a Gázmúzeumban annak alkalmából, hogy 150 évvel ezelőtt indult el a gázszolgáltatás Budapesten.

Az évforduló alkalmából felfrissítették a háromszáz négyzetméteres kiállítótér kínálatát. A Fővárosi Gázművek internetes oldala szerint a gyűjtemény legértékesebb és legkülönlegesebb darabjainak az a hat darab gázkandalló számít, amelyeket a századforduló körül gyártottak.

A fővárosi gázszolgáltatás története 1855-ig nyúlik vissza, amikor a Fővárosi Gázművek jogelődje, az Általános Osztrák Légszesztársaság június első hetében megkezdte a pesti gázgyár építését a mai Köztársaság téren.

A berendezések és a csövek nagy részét külföldről szerezték be, az építési és szerelési költség elérte a 711.000 aranyforintot. Az első próbaüzemet 1856 nyarán tartották.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
Az egész világ baját megoldaná egy apró olajmonarchia, de ennek megkérik az árát

Az egész világ baját megoldaná egy apró olajmonarchia, de ennek megkérik az árát

Számos konfliktus zajlik jelenleg a világban, amelynek egyelőre nem látszik a megoldása. A nyílt fegyveres összecsapások a világ nagy részének többnyire nem áll érdekében, ezért ilyenkor viszonylag hamar felbukkannak azok a szereplők, akik megpróbálnak közvetíteni a szemben álló felek között. A 21. században egyre gyakrabban merül fel a hasonló ügyeknél a Perzsa-öböl apró olajmonarchiája, Katar neve. Emögött pedig hosszas építkezés, de komoly stratégiai célok is felmerülnek. Elemzésünkben annak járunk utána, hogy pontosan mi motiválja Dohát a békés rendezések elősegítésében és mit nyerhet ezzel pontosan az ország.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 29. 19:47
×
×
×
×