eur:
394.8
usd:
356.13
bux:
72915.7
2024. szeptember 13. péntek Kornél

Tíz tonna folyékony robbanóanyag kellett az új alagúthoz - videók

Átadják a forgalomnak Horvátország legmodernebb alagútját.

Három év munkálatai után az Isztriai-félszigeten pénteken átadják a forgalomnak az Ucka alagút új, párhuzamos járatát, Horvátország legmodernebb alagútját - jelentette a helyi sajtó.

A már meglévő alagút - amely 1981 óta működik - egy sávos, az új alagúttal két sávon lehet majd közlekedni mindkét irányban.

Dario Silic, az alagutat építő Bina Istra vállalat igazgatója a horvát közszolgálati televíziónak (HRT) adott interjújában elmondta: a legnagyobb kihívást a robbantások jelentették. Tíz tonna folyékony robbanóanyagot használtak fel, és több mint 30 üreget és repedést hidaltak át. A másik alagút közelsége miatt - amely végig forgalomban volt - nagy odafigyeléssel kellett dolgozniuk, sokkal rosszabb földtani adottságok mellett, mint az előző alagút építésénél.

A munkálatokat 500 munkás végezte a legmodernebb technológiákkal. 1,2 millió tonna törmeléket bányásztak ki és 3000 tonna acélt használtak fel, annyit, mint az Eiffel-torony fele - magyarázta, hozzátéve, hogy a projekt 200 millió euróba került, és nem merültek fel pluszköltségek.

Az új járat 5,6 kilométer hosszú, és a legmodernebb Horvátországban, erős és biztonságos. "Autókkal is leteszteltük az alagutat, hogy ellenőrizzük a szellőző- ,vezérlő- és közlekedési rendszereket, és nagyon-nagyon elégedettek vagyunk" - mondta Silic.

Rámutatott: minőségi infrastruktúra nélkül nem lehet turistákat vonzani az Isztriai-félszigetre, főleg annak keleti partjára. A turisták 95 százaléka autóval érkezik abba a térségbe.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.13. péntek, 18:00
Rasovszky Kristóf
olimpiai bajnok nyíltvízi úszó
Bejelzett az indikátor: az aranynál is nagyobbat robbanhat most ez a befektetés!

Bejelzett az indikátor: az aranynál is nagyobbat robbanhat most ez a befektetés!

Ha valaki azt gondolta, hogy a címben feltüntetett indikátor bejelzése azt jelenti, hogy megkapta a részvénypiac a zöld lámpát és nagy hévvel lehet rátenyerelni a Vétel gombra, akkor őt ki kell ábrándítanunk: éppen ennek az ellentéte történt, az amerikai kötvénypiacról ugyanis olyan jelzés érkezett, ami a recessziót vetíti előre. Ez nem jelent jót az eddig szárnyaló tőzsdei befektetések, olyan trend indulhat el most a világ tőzsdéin, ami a kispadra ültetheti az elmúlt hónapok sztárszektorait. De azért ne csüggedjünk, mert ebben a környezetben is van egy felemelkedő befektetés, ami - mint azt a címben is jeleztük - még az aranynál is magasabb hozamokat hozhat a befektetők számára, ha hiszünk az elmúlt évtizedek példáinak.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×