eur:
392.55
usd:
361.44
bux:
72745.29
2024. július 25. csütörtök Jakab, Kristóf
A drónfelvételen migránsok gumicsónakban kelnek át a La Manche-csatornán 2023. augusztus 24-én. A brit belügyminisztérium jelentése szerint húszéves csúcsot ért el a benyújtott menedékkérelmek száma Nagy-Britanniában, a 2022. május és 2023. május közötti 12 hónapban 19 százalékkal nőtt a menedékkérők aránya. A közlemény szerint ezen időszakban 78 768 menedékkérelmet nyújtottak be a szigetországba illegálisan érkezők.
Nyitókép: MTI/EPA/Tolga Akmen

Felborult egy menekülteket szállító hajó, rengeteg a halott

A hajó Jemen délnyugati partvidékénél süllyedt el, a fedélzeten tartózkodó 45 emberből biztosan mindössze négyen élték túl a balesetet – közölte az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR).

A hajó szerda éjjel borult fel az erős szél és a túlterheltség miatt az ország délkeleti részén fekvő Taizz tartománynál - számolt be az UNHCR az X-en. Mindössze 4 túlélőt találtak, amely rávilágít a Jemen és az Afrika közti tengeri út veszélyeire - tették hozzá.

A főbiztosság egyebek között a bevándorlásbarát Nemzetközi Migrációs Szervezettel (IOM) együttműködésben segít a túlélőkön.

Évente több ezer afrikai bevándorló kel tengeri útra Jemen partjai felé, ahonnan többségük a Perzsa-öböl menti államok felé utazik tovább munkát találni. A világszervezet adatai szerint csak tavaly 97 ezer migráns érkezett Afrika szarvának országaiból Jemenbe. Többségük a polgárháború dúlta országon keresztül Szaúd-Arábiába és az öböl partján fekvő más államokba akar eljutni megélhetés céljából, de az útjukat megszervező embercsempészek gyakran túlzsúfolt lélekvesztőkön szállítják át őket a Vörös-tengeren vagy az Ádeni-öblön.

Az IOM szerint az elmúlt tíz évben legalább 1860 ember halt meg vagy tűnt el ezen az útvonalon, közülük 480-an megfulladtak.

A Jemenbe érkező migránsok száma 2021 és 2023 között megháromszorozódott, mintegy 27 ezerről több mint 90 ezerre nőtt.

Júniusban legalább 49 migráns vesztette életét és 140-et eltűntnek nyilvánítottak, miután egy Szomáliából induló hajó 260 bevándorlóval a fedélzetén felborult a jemeni partoknál. Áprilisban legkevesebb 62 ember halt meg két hajótörésben Dzsibuti partjainál, miközben Jemenbe próbáltak eljutni.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.26. péntek, 18:00
Sós Csaba
a magyar úszóválogatott szövetségi kapitánya
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×