eur:
389.55
usd:
363.15
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Nyitókép: Pixabay.com

Túl drága a háború – drasztikus adóemelés jön Oroszországban

A társasági és a személyi jövedelem adót egyaránt megemelnék az oroszországi elnökválasztás után, hogy finanszírozni tudják az Ukrajna elleni háború hatalmas költségeit.

Oroszország 4000 milliárd rubel (44 milliárd dollár) értékű adóemelést tervez, miután az Ukrajna ellen háború egyre inkább túlterheli az orosz költségvetést. A Bloomberg szerint egyrészt a társasági adót emelnék 20-25 százalékra, másrészt a nagánszemélyek adóját 15-ről 20 százalékra azoknak, akiknek több mint 5 millió rubel a jövedelmük – írja a novekedes.hu.

Vlagyimir Putyin elnök február 29-i beszédében jelezte, hogy újabb elnöki ciklusa során át akarja alakítani az adórendszert. A személyi jövedelemadó jelenleg évi 5 millió rubelig 13 százalék, fölötte 15 százalék. A tervek szerint a 15 százalékos határ mérséklődne 1 millió rubelre, 5 millió felett pedig 20 százalékos lenne az adószint.

Az átlagfizetés 2023-ban éves szinten 885 ezer rubel volt, a háború a fizetések kényszerű emelkedéséhez vezetett, miután a hadsereg toborzása, a 2022-es mozgósítás és az országból elmenekülők nagy száma munkaerőhiányt teremtett, ami sok hiányszakmában 8-20 százalékos béremelést okozott.

Címlapról ajánljuk

Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

A hétvégi Forma–1-es Miami Nagydíjon is a Red Bull és Max Verstappen a fő esélyes – mondta az InfoRádióban Wéber Gábor. A kommentátor a 2024-es szezon első öt versenyének legfontosabb történéseit is elemezte, valamint kitért arra is, milyen következményei lehetnek annak, hogy Adrian Newey tervezőmérnök 2025-ben már biztosan távozik a vb-címvédő istállótól.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×