eur:
389.29
usd:
362.6
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Egyesült Államok Fegyveres Erőinek Központi Parancsnoksága (USCENTCOM). Forrás: X / U.S. Central Command
Nyitókép: Forrás: X / U.S. Central Command

Már halálos áldozatai is vannak a vörös-tengeri háborúnak

Hárman meghaltak és legkevesebb négyen megsebesültek, amikor a jemeni húszik rakétával eltaláltak egy libériai teherhajót az Ádeni-öbölben - jelentette be az amerikai hadsereg e térségért is felelős parancsnoksága (Centcom) szerdán.

A hivatalos közlés szerint a támadás jelentős kárt tett a hajóban is.

Korábbi hivatalos beszámolók szerint a libériai tulajdonban lévő, barbadosi zászló alatt, de görög üzemeltetésben közlekedő hajót szerdán a jemeni fővárostól, Ádentől mintegy 105 kilométerre délnyugatra, a Vörös-tenger torkolatától nem messze találta el a rakéta, amely azután tüzet okozott. A Centcom közlése szerint a 23 fős legénység tagjai közül hárman nem élték túl a támadást.

Az Irán által támogatott, jemeni kormányellenes húszi erők ez elmúlt hónapokban számos támadást követtek el a Vörös-tengeren közlekedő kereskedelmi hajók ellen azzal az indoklással, hogy segíteni kívánnak a palesztinoknak a Gázai övezeti fegyveres konfliktusban. A hajók egy jelentős része emiatt azóta inkább kerülő úton közlekedik.

A nemzetközi közösség hajói válaszlépésként amerikai vezetéssel járőröznek az Ádeni-öböl északi részén, és már több ízben légicsapásokat mértek a húszik jemeni hadállásaira. Brit és amerikai közlések szerint a nemzetközi erők a szerdai támadást követően is megtorló műveletet indítottak a jemeni síita fegyveresek ellen.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×