eur:
390.74
usd:
365.47
bux:
68142.02
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti
Németországba tartó teherautók várakoznak a csehországi Ústí nad Labem környékén 2021. február 15-én, mert az előző naptól a koronavírus-járvány miatt a német hatóságok megszigorították a határellenőrzést Csehországból érkezők számára.
Nyitókép: MTI/EPA/Martin Divisek

Van, ahol már megvehető az egynapos autópálya-matrica

Csehországban március elsejétől már kapható az új matrica.

A Csehországba utazóknak az eddigi három matricatípus (10 napos, 30 napos és 1 éves) mellett napi matrica is vásárolható (egy naptári napig érvényes) – írja a kreszvaltozas.hu.

Az egynapos matrica bevezetésével egy időben az útdíjak árai is változtak. Míg a 10 és 30 napos matrica olcsóbb lett, az éves változat már lényegesen drágább. Ez utóbbi 1500 koronáról 2300 koronára (34 500 forint) változott, a 30 napos 10 koronával olcsóbb lett, mostantól 430 koronába (6450 forint) kerül. A 10 napos matrica 310 koronáról 270 koronára (4050 forint) csökkent. Az egynapos matrica ára 200 korona (3000 forint).

Az autópályák és gyorsforgalmi utak matricája 2021. óta csak digitálisan érhető el. Az öntapadós matrica megszűnt. A digitális matrica megvásárlásakor a jármű rendszámát kell megadni, ezt regisztrálja a rendszer. Az autópályák és gyorsforgalmi utakon kamerák ellenőrzik a jármű rendszámát, és összehasonlítják a megfelelő adatbázissal. Ha ott nincs rögzítve a rendszám, akkor megkeresik az autópálya-rendőrséget, akik ezután a következő autópálya-lehajtóhoz irányítják a járművet, ahol az elektronikus matrica meglétét alaposabban ellenőrzik.

Az útdíjkötelezettség megszegését szigorúan büntetik Csehországban. Ha a digitális útdíjat nem fizették be, akár 20 ezer koronás (300 000 forint) bírság is fenyeget.

Az elektromos autók általában mentesülnek az útdíj alól, de az ingyenes igénybevétel előtt ki kell tölteni egy nyilatkozatot. A plug-in hibridek esetén csak a díj negyedét, földgázt (CNG) vagy biometánt üzemanyagként használó járművek esetében csak a díj felét kell fizetni. LPG-vel üzemelő járműre nincs kedvezmény.

Címlapról ajánljuk
Nagy Sándor Gyula: latinos hiszti miatt tűnt el négy napra a spanyol kormányfő

Nagy Sándor Gyula: "latinos hiszti" miatt tűnt el négy napra a spanyol kormányfő

Nem mond le hivataláról Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök, aki azt követően helyezte kilátásba távozását, hogy felesége ellen vizsgálat indult egy korrupciós ügyben. Nagy Sándor Gyula, a Budapesti Corvinus Egyetem egyetemi tanára szerint ez az ügy egy tízéves, a kormányfő és családja számára rendkívül megterhelő folyamat egyik állomása, ezért négy napra el is csendesedett az ország vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
Záporoznak a fontos adatok - Hogyan reagálnak a tőzsdék?

Záporoznak a fontos adatok - Hogyan reagálnak a tőzsdék?

Nincs ma hiány piacmozgató gazdasági eseményekből: délelőtt sorra érkeztek a GDP adatok az EU-s országokból, illetve közzétették az eurózóna inflációs és növekedési adatát is, ami alapján elmondható, hogy a térség gazdasága az első negyedévben az elemzői várakozásokat meghaladó növekedést mutatott az előző negyedévhez képest - ennek ismeretében megmaradhat a júniusi kamatvágás esélye. Eközben tovább dübörög a gyorsjelentési szezon, kedvezőtlen számok érkeztek többek között a Volkswagentől és a McDonald's-tól is. Az európai tőzsdék után pedig az amerikai részvényindexek is mínuszban nyitottak.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×