eur:
390.21
usd:
364.2
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
A német haditengerészet Hessen nevű fregattja. Forrás: Wikipédia
Nyitókép: Forrás: Wikipédia

Drónháború dúl a Vörös-tengeren

Egy amerikai vadászgép és egy koalíciós hadihajó öt húszi támadó drónt semmisített meg a Vörös-tengeren. Közben a német haditengerészet is támadásba lendült.

A drónokat a húszi lázadók az ellenőrzésük alatt álló jemeni területekről indították, és vörös-tengeri célpontok ellen vetették volna be.

A támadó drónok "közvetlen fenyegetést jelentettek a kereskedelmi hajókra, valamint az amerikai haditengerészetre és a koalíciós hajókra a térségben" - jelentette a CENTCOM szerdai közleményében.

Az Egyesült Államok még decemberben hívta életre a Vörös-tenger hajózási szabadságát célzó Prosperity Guardian (Jólét Őrzője) fedőnevű nemzetközi missziót, amelyhez számos ország csatlakozott, és amely már

több csapást is mért jemeni húszi célpontokra.

Az Irán által támogatott húszik a Vörös-tengeren közlekedő - szerintük Izrael felé tartó vagy Izraelt védő - kereskedelmi és hadihajókat támadják rendszeresen, mióta Izrael októberben hadműveletet indított a Gázai övezetet uraló Hamász iszlamista terrorszervezet ellen, megtorlásul az Izrael ellen elkövetett súlyos terrortámadás miatt.

A jemeni lázadók támadásai miatt több tengeri szállítmányozási vállalat is elkerüli ezt a fontos hajózási útvonalat.

Címképünkön a német haditengerészet Hessen nevű fregattja.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×