eur:
389.63
usd:
363.68
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Nyitókép: BoliviaInteligente/Unsplash

Kicsúszott a kék pipa Elon Musk kezéből

Egy átláthatóságot kutató csoport felfedte, hogy ismert terroristavezérek és terrorszervezetek is üzemeltethettek X-profilt, ráadásul megerősített jelzéssel.

Olyan szervezetek is kaptak hitelesítő kék pipát az X-en (korábban Twitter), amik terrorszoportnak számítanak és/vagy nem is működhetnének az Egyesült Államokban - írja a BBC News értesülése alapján a Telex.

A havi 8 dolláros költségért (jelenleg körülbelül 2900 forint) ma már bárki megkaphatja a profiljára azt a jelent, ami régen azt jelentette, hogy valóban hiteles, megerősített profilról van szó - ez például az ismert embereknek volt jó a sok álprofil miatt, vagy hogy megkülönböztethessék hivatalos fiókjukat a rajongói profiloktól.

Mint írja a lap, a nevében is az átláthatóságért küzdő Tech Transparency Project (TTP) jelentése szerint többek közt a libanoni Hezbollah terrorszervezet is kaphatott ilyen hitelesítést. Az X közölte a publikálás után, hogy "robusztus" az oldal biztonsága, és pár pipát eltüntetett egyes oldalakról.

Annak idején sok kritika érte a Twittert felvásároló Elon Muskot amikor bevezette, hogy pusztán pénzért is megvásárolható lesz a kék pipa, ami új csatornákat nyitott a dezinformáció számára.

Ez nem jelenti azt, hogy korábban nem kritizálták a platformot, ugyanis amíg ingyenes volt a kék pipa, olyanok is kaphattak, akiket például szankcionált az USA.

A TTP most kék hitelesítő jelzést talált az Ansar Allah csatornán, amit a Jement jelentős részben uraló, a vörös-tengeri hajózást támadó húszik használtak. Ugyanígy a Hezbollah-vezér Haszán Naszrallah is rendelkezett pipás oldallal, ahogy az orosz köztévé, az NTV is. Az X szerint sok, TTP által kifogásolt profil nem is esik szankciók alá, és hogy ők minden jogi kötelezettséget betartanak.

A TTP jelezte, hogy a szankciók alá eső entitásokhoz kapcsolódó fiókok még mindig léteznek, véleményük szerint az X elvesztette az irányítást platformja felett.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×