eur:
391.05
usd:
366.27
bux:
68142.02
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti
Nyitókép: Twitter/ZDFHeute

Cseréltek a német miniszterek: Christian Lindner átadta a helyét Boris Pistoriusnak

Oldenburg egyetemi város Alsó-Szászországban, de nemcsak erről híres, hanem arról is, hogy a városban és környékén évszázadok óta óta nagy hagyománya van a fodros kel, vagyis a zöldkáposzta fogyasztásának, és minden évben megválasztják a káposztakirályt is.

Az oldenburgiak az itthon fodros kelként ismert növény termesztése és fogyasztása mellett évszázadok óta különböző ünnepségeken, illetve fesztiválokon mindent megtesznek a népszerűsítéséért. Ennek része a káposztakirály vagy épp királynő megválasztása is, aki a város vagy a térség szülöttje, ráadásul a maga módján híres ember is.

Így esett a választás tavaly Christian Lindner pénzügyminiszterre, aki trónját idén Boris Pistorius védelmi miniszternek volt "kénytelen" átadni. Csekély vigasz lehet Lindner számára, hogy a királyi címet koalíciós társa örökölte.

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a választást nem a helyszínen, hanem Alsó-Szászország berlini tartományi képviseletén választották meg. Mintegy 300, többnyire Oldenburgból meghívott vendég jelenlétében nagy mennyiségű káposzta fogyott, természetesen a különféle német kolbászok és füstölt sertéshús "kíséretében".

Boris Pistorius Jürgen Krogmann oldenburgi polgármestertől vette át a címmel járó láncot, illetve jogart. Az új káposztakirály mellesleg Németország legnépszerűbb politikusa, aki 2023 januárjában került a védelmi tárca élére. A megkoronázása után azt hangsúlyozta, hogy Osnabrück szülöttjeként "hihetetlenül büszke" a királyi címre. Utalt arra is, hogy a múlt év elején védelmi miniszter, most pedig "káposztakirály" lett, és feltette a kérdést, hogy "mi jöhet még".

Arról ugyanakkor nem ejtett szót, hogy általános vélekedés szerint Olaf Scholz kancellár legvalószínűbb utóda lehetne, ha a szociáldemokraták – ugyan csekély valószínűséggel – jövőre is megnyernék a parlamenti választásokat.

Oldenburgban 1956 óta szinte minden évben hagyományosan megrendezik a zöldkáposzta-fesztivált. Csupán négy év maradt ki, mégpedig 1962 a németországi árvízi katasztrófa, 1991 az öbölháború, valamint 2021 és 2022 a koronavírus-járvány miatt.

Az oldenburgiak a káposzta mellett felettébb büszkék arra is, hogy Lindner és Pistorius előtt többek között volt kancellárok, így Helmut Schmidt, majd Helmut Kohl is átvehette a királyi címet.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Záporoznak a fontos adatok - Ütik a tőzsdéket

Záporoznak a fontos adatok - Ütik a tőzsdéket

Európában a Volkswagen kedvezőtlen számait követően az autógyártók vezették az esést, ezt követően pedig az amerikai tőzsdék is egyre nagyobb mínuszban vannak a vártnál kedvezőbb béradatok publikálását követően. A befektetők eközben már a piaczárást követő gyorsjelentésekre is figyelnek a holnapi kamatdöntés előtt: az Amazon, az MAD, és a Supermicro egyaránt a keddi zárást követően teszi közzé legfrissebb számait.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×