eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Police light on a car of the german police
Nyitókép: fhm/Getty Images

Oroszországnak címzett gyilkos szállítmányt kapcsoltak le a grúzok

A grúz különleges szolgálatok feltartóztattak egy robbanóanyagokat tartalmazó szállítmányt, amely az ukrajnai Odesszából Románia, Bulgária és Törökország érintésével az oroszországi Voronyezsbe tartott, és amelyet valószínűleg terrortámadásra szántak - közölte a grúz állambiztonsági szolgálat.

A tervek szerint a robbanóanyagok eredeti úti célja a délnyugat-oroszországi Voronyezs volt, de később a szervezők terve módosult: úgy döntöttek, hogy egy konténert küldenek három robbanószerkezettel megrakva Oroszországba, míg egy további konténert – szintén három robbanószerkezettel – a grúz fővárosban, Tbilisziben, egy meghatározott címen akartak hagyni.

Az Oroszországi Föderációba tartó szállítmányt a grúz oldalon megállították, mielőtt átlépte volna a határt. Az állambiztonsági szolgálat szerint az elkövetők azt a látszatot kívánták kelteni, hogy a Grúziában vagy az országon kívül végrehajtott terrorcselekményekért Tbiliszi a felelős, mind a tervezés, mind a végrehajtás tekintetében.

Az ügynökség adatai szerint „hét grúz, három ukrán és két örmény állampolgár vett részt a robbanóanyagok behozatalában és az országon belüli mozgatásában. A szállítást egy ukrán állampolgár, Andrij Sarasidze szervezte meg, aki 2020-ban a Nép Szolgája kormánypárt Odessza területi regionális képviselőjelöltje volt, és a (grúz) Batumi városából származik.

A robbanószerkezetek a vizsgálat szerint katonai gyártmányú C-4-es műanyag robbanóanyagot tartalmaznak, amelyek elektromos detonátor és speciális időzítő segítségével hozhatók működésbe. Össztömegük eléri a 14 kilogrammot – derült ki a hatósági tájékoztatásból.

Címlapról ajánljuk
Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

A koronavírus-járvány utóhatásaként sokkal kevesebben járnak szűrővizsgálatokra, mint a pandémia előtt, ezért átfogó kampányra lenne szükség, hiszen a népbetegségek megelőzhetők - mondta az InfoRádióban az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója. Polgár Csaba professzor kardiológus és gyermekgyógyász kollégáival együtt több vidéki fórumon tart előadást erről.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×