eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Petteri Orpo korábbi pénzügyminiszter, a jobbközép Nemzeti Szövetség vezetője a párt kampányközpontjában tartott eredményváró rendezvényen Helsinkiben 2023. április 2-án, a finn parlamenti választások napján.
Nyitókép: MTI/EPA/COMPIC/Mikko Stig

Finnország sztrájkban, nem kérnek az új kormány új terveiből

Nagyszabású sztrájk kezdődött csütörtökön Finnországban a kormány munkaerő-piaci reformtervei miatt, a munkabeszüntetés jelentős fennakadásokat okozott a mindennapi életben - közölte a YLE finn közszolgálati rádió.

A beszámoló szerint mintegy 300 ezren jelezték részvételüket a péntekig tartó tiltakozóakcióban.

A kétnapos sztrájk kiterjed egyebek között a postára, nagyobb iparvállatokra, Helsinki térségében a legtöbb napközit bezárták, s a légiközlekedés is akadozott. A Finnair légitársaság már előzetesen figyelmeztetett, hogy csütörtökön és pénteken a munkabeszüntetések miatt mintegy 550 járatot kénytelenek törölni.

A rendőrség adatai szerint a Helsinki belvárosában található Senaatintori téren 13 ezer fős tömeg tüntetett. Antti Lindtman, az ellenzéki szociáldemokraták vezetője a megmozduláson azzal vádolta a kormányt, hogy továbbra is befogja a fülét, bár - mint fogalmazott - a tüntetők követelései nem túlzók.

Finn szakszervezetek többnapos sztrájkra szólítottak fel Petteri Orpo konzervatív kormányának elfogadhatatlannak tartott reformelképzelései miatt, amelyek megvalósításuk esetében szerintük meggyengítenék a munkavállalói jogokat és megkurtítanák a társadalombiztosítási juttatásokat.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×