eur:
389.35
usd:
361.72
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett
Antony Blinken amerikai külügyminiszter sajtótájékoztatót tart a jakartai Farimont szállodában 2021. december 14-én. Blinken kijelentette, hogy az Egyesült Államok elkötelezett a szabad és nyitott indiai- és csendes-óceáni térség iránt, és megerősíti, valamint bővíti védelmi és kereskedelmi kapcsolatait térségbeli partnereivel.
Nyitókép: MTI/EPA/Mast Irham

A kétállami megoldás mellett tört lándzsát a palesztin elnök előtt az amerikai külügyminiszter

"Minden olyan palesztin adót, amelyet Izrael szed be, juttassanak el a Palesztin Nemzeti Hatóságnak a korábbi megállapodásokkal összhangban" - mondta Antony Blinken.

Az Egyesült Államok támogatja, hogy kézzelfogható intézkedéseket tegyenek annak érdekében, hogy létrejöhessen egy palesztin állam - erősítette meg Antony Blinken amerikai külügyminiszter szerdán Rámalláhban Mahmúd Abbász palesztin elnökkel folytatott megbeszélésén.

Blinken ragaszkodott ahhoz, hogy minden olyan palesztin adót, amelyet Izrael szed be, juttassanak el a Palesztin Nemzeti Hatóságnak a korábbi megállapodásokkal összhangban.

Jelenleg Izrael blokkolja ezeket a forrásokat, ami nehéz pénzügyi helyzetbe hozza a palesztin hatóságot.

A találkozón az amerikai külügyminiszter hangot adott annak a nézetének is, hogy olyan "adminisztratív reformokat" kellene bevezetni, amelyek "a palesztin nép javát szolgálnák".

Mahmúd Abbász azt tette világossá Blinkennek, hogy a Gázai övezetet a palesztin államisághoz köthető remények szerves részének tartják, és nem szabad, hogy ezt a területet levágják egy leendő palesztin államból a Hamász és Izrael háborújának következtében - állt a palesztin részről kiadott közleményben.

Nem szabad megengedni azt sem, hogy palesztinokat kitelepítsenek Gázából vagy az izraeli megszállás alatt álló Ciszjordániából - idézte Abbászt a WAFA palesztin hírügynökség. A palesztin elnök ismételten felszólított arra, hogy "tartsanak nemzetközi békekonferenciát azzal a céllal, hogy véget vessenek a palesztin államhoz tartozó terület izraeli megszállásának".

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×