eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Vándorpatkány (Rattus norvegicus) a Fővárosi Állat- és Növénykert Varázshegy kiállításán 2013. április 25-én. Itt az érdeklődők a rágcsálók csatorna élőhely bemutatóján bepillanthatnak föld alatti világukba.
Nyitókép: MTI Fotó: Kovács Attila

Valóságos patkánypestis teszi pokollá az ausztrálok életét - videó

Élő és döglött patkányok tömegei lepték el Ausztrália északkeleti részét a part menti Queenslandben, döbbenetes károkról érkeznek hírek.

Az állam hónapok óta küzd a patkány- és egérinvázióval. A helyi szakértők szerint a probléma kiindulópontja az volt, hogy a kontinens belső területein megugrott a rágcsálópopuláció, ez pedig arra késztette a patkányokat, hogy a part felé mozduljanak, több élelem reményében - írja a BBC alapján a 444.

Patkányinvázióról számoltak be Queensland állam több városában, így Wintonban, Richmondban, Julia Creekben, Cloncurryban és Inghamben is, ahol

a rágcsálók autókat, otthonokat, üzleteket rongáltak meg, rágtak szét, elpusztították a termést, emellett a döglött példányok megfertőzték a vizet is.

Az AFP hírügynökségnek azt nyilatkozta egy normantoni lakos, hogy "már mindenhol patkányok vannak", hozzátéve, a járműveiket egyik napról a másikra tették tönkre a rágcsálók, kirágva a vezetékeket a motortérből. Azt is elmesélte, hogy kedvenc kacsái „megőrültek”, amikor a patkányok betörtek a ketreceikbe. A patkányok azonban a szomszédos Karumbát is fenyegetik, ahol a helyi lakosság attól tart, az invázió káros hatással lehet a környék turizmusára is. Karumba horgász- és madármegfigyelő-paradicsomként van számon tartva.

A Guardian Australia elborzasztó videót tett közzé a rágcsáló-járványról hivatalos YouTube csatornáján:

A lap azt írja, a patkánypopuláció ugrásszerű növekedése a szaporodásukhoz ideális nedves időjárás és a bőséges termés kombinációjának köszönhető.

És mivel Queenslandben a következő időszakban még nedvesebb időjárás várható, sokan attól tartanak, hogy a java még csak ezután következik.

A Sydney-i Egyetem környezettudományi szakértője, Peter Banks így összegzett: „Általában a járványok akkor szűnnek meg, amikor az élelmiszerforrások megfogyatkoznak, de északon nemsokára beköszönt a nedves évszak, így a patkányok meglehetősen könnyen találnak majd ennivalót”. Hozzátette: „Igazán nem tudom, mi fog itt történni.”

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:28
×
×
×
×