eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Csökkenés - így alakult októberben az infláció Európa-szerte

Az októberi adatok szerint erőteljes mérséklődést lehet tapasztalni Európa vezető gazdaságaiban.

Franciaországban 4 százalékra lassult az éves infláció októberben a szeptemberi 4,9-ről.

A francia statisztikai hivatal, az Insee szerdán végleges adatként közölte azt is, hogy októberben 0,1 százalékkal nőttek a fogyasztói árak szeptemberrel összevetve, amikor 0,5 százalékos csökkenést regisztráltak.

Az energiaárak növekedése a szeptemberi 11,9 százalékról októberben 5,2 százalékra mérséklődött éves összevetésben, az élelmiszerek drágulása pedig 7,8 százalékra lassult a szeptemberi 9,7 százalékról. Az ipari termékek árnövekedése 2,2 százalékra lassult a szeptemberi 2,8 százalékról, viszont a szolgáltatások áremelkedése 3,2 százalékra gyorsult a szeptemberi 2,9 százalékról.

Franciaországban az uniós összehasonlítási célokra kalkulált harmonizált fogyasztói árindex (HICP)-emelkedés mértéke éves szinten 4,5 százalékra, 2022 januárja óta a legalacsonyabb szintre lassult a szeptemberi 5,7 százalékról. Havi szinten a HICP 0,2 százalékkal nőtt októberben a szeptemberi 0,6 százalék csökkenést követően.

Spanyolországban szeptember után októberben is 3,5 százalék volt az infláció.

A fogyasztói árak éves növekedési üteme Spanyolországban az előzetes becslésnek megfelelően szeptember után októberben is 3,5 százalék volt - derült ki a spanyol statisztikai hivatal (Instituto Nacional de Estadística - INE) kedden közzétett végleges adataiból.

Októberben az élelmiszerek és alkoholmentes italok, valamint az alkoholos italok és dohányáruk is lassuló ütemben drágultak éves összevetésben. A szállodai és éttermi szolgáltatások ára változatlan ütemben nőtt. Ugyanakkor a villamos energia ára jóval kevésbé csökkent éves bázison az év tizedik hónapjában, mint az előző hónapban.

Egy hónap alatt az előzetes becsléssel összhangban 0,3 százalékkal nőttek a fogyasztói árak októberben a szeptemberi 0,2 százalékos növekedés után.

Az élelmiszer- és energiaárak nélkül számított éves maginfláció 5,2 százalékra, 2022 májusa óta a legalacsonyabbra mérséklődött októberben a szeptemberi 5,8 százalékról.

Az uniós összehasonlítási célokra kalkulált harmonizált fogyasztói árindex (HICP) éves növekedési üteme 3,5 százalékra gyorsult a szeptemberi 3,3 százalék után, havi szinten pedig 0,3 százalékkal emelkedett az előző havi 0,6 százalékos növekedést követően.

Németországban csökkentek a nagykereskedelmi árak október folyamán.

Októberben a nagykereskedelmi árak 2020 májusa óta a legnagyobb mértékben, 4,2 százalékkal estek tavaly októberhez képest, miután szeptemberben 4,1 százalékos csökkenést mértek. Októberben már a hetedik egymást követő hónapban jegyeztek fel éves csökkenést.

A múlt hónapban 0,7 százalékkal csökkentek a nagykereskedelmi árak szeptemberhez képest, amikor 0,2 százalékos növekedést jegyeztek fel havi összevetésben. Szakértői várakozások átlagában a szeptemberivel megegyező, 0,2 százalékos növekedés szerepelt októberre.

A nagykereskedelmi árak tavaly átlagosan 18,8 százalékkal haladták meg az előző évit Németországban.

A Destatis múlt héten ismertette végleges adatként, hogy Németországban a fogyasztói árak éves növekedése több mint két éve a legkisebb mértékű, 3,8 százalék volt októberben a szeptemberi 4,5 százalék után. Havi szinten nem változtak a fogyasztói árak októberben, míg szeptemberben 0,3 százalék volt a havi áremelkedés mértéke.

A brit infláció is jelentősen lassult októberben.

A brit statisztikai hivatal (ONS) szerdai beszámolója szerint a fogyasztói árak átlagosan 4,6 százalékkal voltak magasabbak a múlt hónapban, mint egy évvel korábban. Ezzel idő előtt teljesült Rishi Sunak miniszterelnök arra tett ígérete, hogy 2023 végére az év eleji szint felére csökken az inflációs ütem.

Szeptemberben és augusztusban is 6,7 százalékos tizenkét havi inflációt mértek Nagy-Britanniában.

Az éves összevetésben számolt októberi infláció kétévi mélypont. A tizenkét havi brit infláció tavaly szeptember és az idei év márciusa között minden hónapban meghaladta a tíz százalékot, és tavaly októberen tetőzött 11,1 százalékkal.

Idén október volt ugyanakkor a hetedik olyan hónap egymás után, amikor az éves infláció az egyszámjegyű tartományban járt.

Az élelmiszerek éves áremelkedése a múlt hónapban is lassult: ebben a termékkategóriában átlagosan 10,1 százalékkal emelkedtek a kiskereskedelmi árak az októberrel zárult tizenkét hónapban a szeptemberi 12,2, augusztusi 13,6, a júliusi 14,9, a júniusi 17,4, a májusi 18,4, az áprilisi 19,1 és a márciusi 19,2 százalékos éves drágulás után.

A szerdai inflációs jelentés szerint mindez azt jelenti, hogy az üzemanyagok éves összevetésű árcsökkenésének üteme 7,6 százalékra lassult októberben a szeptemberi 9,7, az augusztusi 16,4 és a júliusi 24,9 százalékos tizenkét havi összevetésű visszaesés után. A Bank of England inflációs célja 2 százalék, vagyis a brit infláció még mindig több mint a kétszerese a jegybanki célszintnek.

Címlapról ajánljuk
Ő volt az egyik leggazdagabb orosz egyenruhás. Most rács mögé kerül

Ő volt az egyik leggazdagabb orosz egyenruhás. Most rács mögé kerül

Ő volt az egyik leggazdagabb orosz katona. Most rács mögé kerül. Oroszországban őrizetben várja az ellene induló korrupciós nyomozást Tyimur Ivanov védelmi államtitkár, akit az egyik leggazdagabb egyenruhásként írtak le. Igatlanportfólió, autókollekció, svájci síelések és a celebekkel való bulizás – a hivatalnok playboyhoz méltó életet élt.

Nagy meglepetés várható az áprilisi diktálós gázszámláknál

A fura április, sőt tavasz miatt meghökkentő gázszámlákat kaphatnak a diktálós fogyasztók. Mindez azért érdekes, mert ezrek kaptak az elmúlt két hónapban mínuszos számlákat főleg a nagy meleg miatt. Az elmúlt 10 nap szokatlan hidege fordított esetek is hozhat. Megpróbáljuk elmagyarázni, hogy miért.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×