eur:
381.98
usd:
353.54
bux:
58424.86
2023. december 7. csütörtök Ambrus
Man in handcuffs
Nyitókép: FOTOKITA/Getty Images

Bombákat készített a tinédzser, az FBI kapcsolta le

Terrortámadás előkészítésének gyanújával tartóztattak egy 17 éves fiút Philadelphiában, aki az al-Kaida terrorhálózat egyik szervezetével volt a kapcsolatban – jelentették be a hatóságok hétfőn.

A Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) sajtótájékoztatóján elhangzott, hogy a középiskolás korú fiatalember „jelentős” mennyiségű fegyverhez fért hozzá és bombát készített. Jacqueline Maguire ügynök közölte, hogy a letartóztatás több helyszínen tartott általános házkutatás után még pénteken történt. A gyanúsított nevét, életkorára és a folytatódó nyomozásra hivatkozva, nem hozták nyilvánosságra.

A megbízott nyomozó azt is elmondta, hogy

a fiatal a fegyverek mellett bombakészítéshez szükséges eszközöket szerzett be,

többi között taktikai felszerelést, vezetékeket, vegyszereket és detonátorként használható eszközöket. A vásárlások az elmúlt néhány hétben történtek, ami fenyegetést jelentő, prioritást élvező üggyé tette a gyanúsított megfigyelését, és felgyorsította a közbelépést, ami néhány héten belül megtörtént – mondta a nyomozás vezetője.

Arról is beszámolt, hogy a tinédzser akkor került a hatóságok látókörébe, amikor felvette a kapcsolatot az al-Kaida hálózatához tartozó, főként Szíriában aktív a Dzsihád és Tawhid Zászlóalj néven ismert szervezettel (Katibat al-Jihad al-Tawhid).

A hétfői sajtótájékoztatón elhangzottak szerint jelek mutattak arra is, hogy a fiú tengerentúli utazást készített elő annak érdekében, hogy csatlakozzon terrorcselekmény elkövetéséhez. Jacqueline Maguire arra a kérdésre nem válaszolt, hogy a gyanúsított pontosan miként lépett kapcsolatba a terrorszervezettel, de megjegyezte, hogy

az ügy riasztó példája amerikai fiatalok radikalizálódásának.

A felhozott vádak között szerepel a bűncselekmény előkészítése, tömegpusztító fegyver birtoklása, gyújtogatás, katasztrófa okozása, illetve annak kockázata, valamint gondatlan veszélyeztetés – közölte Philadelphia kerületi ügyésze. Larry Krasner hozzátette, hogy a 17 éves fiatalt felnőttként szeretnék bíróság elé állíttatni szövetségi bűnvádi eljárásban.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×