eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Tömeges esküvő egyik menyasszonya Kabulban 2022. június 13-án. A házasságkötést a Szelab Jótékonysági Alapítvány szervezte hetven szegény pár számára.
Nyitókép: MTI/EPA

Ne csak vidám, szép se legyen egy afgán nő

Az afganisztáni fodrászatokat és szépségszalonokat kötelezték arra, hogy bezárjanak.

A szalonoknak egy hónapjuk van arra, hogy a július másodikán bejelentett intézkedésnek megfelelően befejezzék tevékenységüket – közölte az erkölcsöt felügyelő minisztérium szóvivője a BBC-vel.

A tálibok az amerikaiak és szövetségeseik kivonulását követő 2021-es hatalomátvételük óta szisztematikusan nyirbálják meg a nők jogait az országban.

A tinilányokat és a nőket kitiltották az oktatásból, az edzőtermekből és a parkokból is, légutúbb azt tiltották meg nekik, hogy az ENSZ szervezeteinél vállaljanak munkát.

Rendeletben tették kötelezővé, hogy olyan ruhát viseljenek, amelyből csak szemük látszik ki, és csak férfi rokon kíséretében utazhatnak, ha 72 kilométernél nagyobb távolságot kell megtenniük.

Mindeközben nemzetközi felháborodás mellett helyi tiltakozások és aktivisták is felemelik szavukat a bevezetett intézkedések miatt.

A szépségszalonokat már a tálibok előző, 2001-ben véget ért uralmának idején is bezáratták. A 2001-es amerikai invázió után azonban újra kinyithattak ezek az intézmények.

"A tálibok alapvető jogaikat veszik el az afgán nőktől. Ezzel a lépéssel azt tagadták meg tőlünk, hogy nőként nőknek szolgáljunk. Amikor meghallottam a hírt, teljesen megdöbbentem. Úgy tűnik, a táliboknak nincs más politikai terve, mint a nők testére összpontosítani. A közélet minden szintjén megpróbálják kiiktatni őket" – nyilatkozott egy nő a BBC-nek.

A szépségszalonok a közelmúltig nyitva maradhattak ugyan, de kirakataikat eltakarták, az azokon található női arcokat lefestették. A tálibok nem magyarázták meg a döntést, vagy hogy bármilyen alternatíva marad-e a nők számára, ha a szalonok már bezártak. Helyi nők szerint Kabulban máris bezártak ezek a vállalkozások.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×