eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Őrizetbe veszik az Európai Gázkonferencia megrendezése ellen tiltakozó tüntetők egyikét Bécsben 2023. március 27-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Christian Bruna

Rövid időre megint blokkolták Bécs belvárosát a klímaaktivisták

Az Utolsó Nemzedék klímaaktivistái kedd reggel megkezdték harmadik akciósorozatukat Bécsben.

A környezetvédők közül többen az úttestre ragasztották magukat a forgalmas Währinger Gürtelen. Az aktivisták jelezték: a blokád a kormány klímapolitikájának bénultságát szimbolizálja.

Médiaértesülések szerint az Opernringen úttesten vonuló környezetvédők lassították a forgalmat, ahol szintén nagy dugó alakult ki emiatt. A tiltakozásokat több kutató és civil szervezet támogatta.

A be nem jelentett tüntetéseket gyorsan felszámolták: a Gürtel nyolckor kezdődött blokádja alig egy órán át tartott, miután

valamivel kilenc előtt a rendőrség eltávolította az aktivistákat az úttestről.

A hatóságok a Twitteren aláhúzták: a gyülekezési szabadság az alapjogok közé tartozik, amely még a spontán, be nem jelentett tiltakozásokra is kiterjed. A rendőrség jelezte: mindig eseti alapon dönt a beavatkozásról, és egyúttal óva intett az önkényes intézkedésektől az ilyen helyzetekben.

A környezetvédők bejelentették, hogy keddtől kezdve legalább három hétig naponta tartanak hasonló blokádokat az eddigi legnagyobb akciójuk keretében. Az aktivisták a hétköznapok korai óráiban akarják eltorlaszolni az utakat, hogy minél nagyobb zavart okozzanak a reggeli csúcsforgalomban.

A környezetvédők egyebek között azt követelik, hogy a bécsi kormány óránkénti száz kilométerben korlátozza a maximális sebességet az autópályákon, illetve függessze fel a kőolaj-, és földgázfeltárásokat Ausztriában.

Címképünk illusztráció

Címlapról ajánljuk

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:28
×
×
×
×