eur:
393.59
usd:
364.74
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Novák Katalin köztársasági elnök és Recep Tayyip Erdogan török elnök (b2), valamint Lehoczki László, a februári törökországi földrengés után segítséget nyújtó magyar mentőcsoport tagja (j) és Hope nevű mentőkutyája Ankarában, az elnöki palotában tartott sajtótájékoztatón 2023. március 29-én.
Nyitókép: MTI/Bruzák Noémi

Török-magyar csúcs - Segítségért gázbiztosítás

Novák Katalin államfő és Recep Tayyip Erdogan elnök Ankarában találkozott, majd tájékoztatták a sajtót.

A magyarok a földrengés okozta bajban és a következő időszakban is segítséget nyújtanak a török embereknek - mondta Novák Katalin köztársasági elnök a Recep Tayyip Erdogan török elnökkel szerdán Ankarában folytatott megbeszélését követő közös sajtótájékoztatón.

A magyar köztársasági elnök elmondta, hogy az Ökumenikus Segélyszervezet nevében Lehel László elnök-igazgató 100 millió forint értékű adományt adott át szerdán Törökországnak, emellett 100 tonna gyógyszerrel és orvosi műszerekkel is segítik a magyarok a földrengés sújtotta országot. Novák Katalin a török elnökkel folytatott megbeszélés témái között említette az orosz-ukrán háborút, az illegális migrációt, az Európai Unió és a NATO bővítését, az energetikai együttműködést és a demográfiai kihívásokat.

Kitért arra is, hogy a két ország közötti diplomáciai kapcsolatok felvételének 100. évfordulója alkalmából meghívta Erdogan elnököt, hogy decemberben közösen nyissák meg Törökország és Magyarország közös kulturális évét. Novák Katalin a sajtótájékoztatón megköszönte a mentésben részt vevő magyar szervezetek munkáját, hangsúlyozta a magyar emberek összefogását és segítőkészségét.

A magyar köztársasági elnök szólt az orosz-ukrán háborúról, kiemelve a mielőbbi tűzszünet, a béketárgyalások és az igazságos béke elérését, s a Kárpátalján élő mintegy 150 ezer magyar ember sorsát. Hangsúlyozta, hogy el kell kerülni a háború eszkalálódását, s megköszönte Törökország közvetítő szerepét. Újságírói kérdésre válaszolva kifejtette, hogy a béke elérése a végső cél, amelyhez közös szándék szükséges, s mindent meg kell tenni a háború eszkalálódása ellen.

Nem táplálni, hanem hűteni kell a feszültségeket, a háborús feleknek közös asztalhoz kell ülniük, és béketervre van szükség - hangsúlyozta. Novák Katalin kiemelte Törökország illegális migrációval kapcsolatos szerepét, amely Magyarország számára kulcsfontosságú. Felhívta a figyelmet arra is, hogy Magyarország pártolja a NATO és az EU bővítését, elsősorban a Nyugat-Balkán tekintetében.

Emlékeztetett, hogy a napokban írta alá a Finnország NATO-csatlakozásának magyarországi ratifikálásáról szóló törvényt, s napirenden van Svédország csatlakozása is.

Novák Katalin köszönetet mondott azért, hogy a jövőben is biztosított a Török Áramlaton keresztül Magyarország energiaellátása, emellett kiemelte a stratégiai partnerekkel, így a Törökországgal való együttműködés fontosságát.

A demográfiai kihívásokról szólva Novák Katalin kifejtette, hogy mindkét ország számára kiemelten fontos a hagyományos családi értékek megőrzése, amely a jövőnk záloga, s meghívta Erdogan elnököt a Családbarát Elnökök Hálózatába. A háromnapos látogatásra érkező Novák Katalin csütörtökön ellátogat a Török Nagy Nemzetgyűlésbe, megtekinti a földrengés által sújtott régió egy részét, pénteken felavatja Mancs mentőkutya szobrát, majd meglátogatja a Thököly Imre-Zrínyi Ilona Emlékházat, és megkoszorúzza Thököly Imre síremlékét.

Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×