eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Esterházy János (Gróf Esterházy János) szobra, Nagy János felvidéki szobrászművész alkotása (2013) a Gesztenyéskertben. A szobrot a magyar kormány és az Esterházy János-szoborért Egyesület összefogásának köszönhetően az Esterházy Jánosnak 1942. május 15-én a zsidók deportálására vonatkozó törvényt visszautasító szlovák parlamenti beszédének évfordulóján avatták fel. Esterházy János életével és hazaszeretetével évtizedek óta a hazai és a határon túli magyarság szimbóluma. MTVA/Bizományosi: Branstetter Sándor  *************************** Kedves Felhasználó!
Nyitókép: MTVA/Bizományosi: Branstetter Sándor

Szentmisét mutattak be Esterházy János boldoggá avatásáért Varsóban

Az istentiszteletet Kazimierz Nycz bíboros, varsói érsek celebrálta.

A varsói Ursynów negyedben álló boldog Gielniówi Ulászló (Wladyslaw z Gielnowa) templomban celebrált szertartás homíliájában Nycz bíboros kiemelte: Isten Szolgája Esterházy János személyiségében meg lehet mutatni a mai politikusoknak, a közélet embereinek, a fiataloknak, a hit miképp ihletheti életüket.

A szentmisét Esterházy boldoggá avatási perének posztulátora, az Egerben szolgáló lengyel minorita atya, Pawel Cebula koncelebrálta, aki hangsúlyozta: Esterházy élete "Jézus útját mutatja, az önmagát másokért, az ellenségekért is feláldozó élet útját".

A szentmise előtt az Esterházy János életének és munkásságának szentelt kiállítást nyitottak meg a templom előterében,

és megkoszorúzták a szentélynél 2011-ben emelt Esterházy-emlékművet.

A mártír grófnak szentelt misét mutattak be vasárnap a nyugat-lengyelországi Wroclawban is. A Kovács Orsolya Zsuzsanna, Magyarország nagykövete részvételével megtartott wroclawi ünnepség az 1848-as magyar forradalom évfordulójához, valamint a március 23-i Lengyel-Magyar Barátság Napjához is kapcsolódott, ez alkalomból előadásokat és komolyzenei koncertet rendeztek a helyi Lengyel-Magyar Társulat és a wroclawi magyar alkonzulátus társszervezésében.

A vasárnapi lengyelországi Esterházy-szentmiséket a magyarországi Reconciliatio Esterházy János Egyesület kezdeményezte. Az egyesület szervezésében jövő szombaton a Szent Efrém férfikar Faragó Béla és Cziglényi Boglárka In Memoriam Servi Dei Esterházy János című miseoratóriumát adja elő a varsói Keresztes Szent János bazilikában. A mű ősbemutatója tavaly szeptemberben, Esterházy 2017-es újratemetésének évfordulóján volt a zoboralji Alsóbodokon.

Az oratórium szövege a gróf börtönleveleit és imádságait, valamint testvére, Mária naplórészleteit kapcsolja össze a katolikus szentmise latin szövegpasszusaival.

Esterházy János (1901-1957), aki apai ágon a galántai gróf Esterházy családból származott, anyja, Elzbieta Tarnowska grófnő révén kötődött Lengyelországhoz. A boldoggá avatási eljárás 2019. március 25-án a krakkói főegyházmegyében indult el Marek Jedraszewski érsek-metropolita kezdeményezésére.

Címlapról ajánljuk
„Fegyverkezési verseny” van a baktériumok és az emberiség között – nem mi állunk győzelemre

„Fegyverkezési verseny” van a baktériumok és az emberiség között – nem mi állunk győzelemre

Pál Csaba akadémikus biológus és csapata az Európai Kutatási Tanács támogatásával azt vizsgálják a következő években, hogy az újonnan fejlesztett antibiotikumok mennyire hatékonyak az ellenálló baktériumokkal szemben. A HUN-REN SZBK Biokémiai Intézetének tudományos tanácsadója az InfoRádióban elmondta: mivel a baktériumok egyre jobban képesek alkalmazkodni az antibiotikumokhoz, ma már sokkal veszélyesebbek, mint korábban.

Nagy meglepetés várható az áprilisi diktálós gázszámláknál

A fura április, sőt tavasz miatt meghökkentő gázszámlákat kaphatnak a diktálós fogyasztók. Mindez azért érdekes, mert ezrek kaptak az elmúlt két hónapban mínuszos számlákat főleg a nagy meleg miatt. Az elmúlt 10 nap szokatlan hidege fordított esetek is hozhat. Megpróbáljuk elmagyarázni, hogy miért.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×