eur:
389.26
usd:
362.99
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Nyitókép: Pixabay

Elhunyt a "Kelet Fellinije", 84 éves volt

Életének 84. évében péntek éjjel röviddel éjfél előtt Prágában elhunyt Juraj Jakubisko szlovák filmrendező, a hatvanas évekbeli csehszlovák újhullám legendás alakja.

Halálhírét szombaton közölte a rendező lánya, Jeanette Jakubisková az RTVS szlovák állami műsorszolgáltatóval.

A "Kelet Fellinijének" is becézett Juraj Jakubisko több tucat játék- és dokumentumfilmet forgatott, és több mint nyolcvan díjat nyert.

Juraj Jakubisko legismertebb filmjei között volt Az ezeréves méh (1984), a Hűtlenség szlovák módra (1981), a Holle anyó, amelyben Giulietta Masina, Fellini felesége is szerepelt (1985), az Ülök az ágon és jól érzem magam (1989) és a 2008-ban bemutatott szlovák-cseh-angol-magyar koprodukcióban készült filmdráma, a

Báthory - A legenda másik arca.

A legenda szerint szüzek vérében fürdő Báthory Erzsébetről szóló film 350 millió cseh koronás költségvetésével nem csupán a cseh, de a közép-európai filmművészet egyik legdrágább alkotása volt, és rekordmagas nézettsége volt a mozikban 2008-ban.

"Rendkívüli rendezői stílusa bevitte Szlovákiát a nagy filmek világába. A szlovák Fellini, ahogy gyakran hívták, szerette a szabadságot és képzeletet, amelyek nagy szerepet kaptak a filmjeiben" - írta Zuzana Caputová szlovák elnök.

Juraj Jakubisko a prágai filmakadémián végezte a tanulmányait. A hatvanas évek végén készített filmjeit a prágai tavasz után betiltották, és csak dokumentumfilmeket forgathatott.

Csehszlovákia szétválása után Jakubisko Prágában élt.

Ötvenéves filmes karrierje során számos életműdíjat kapott, őt választották a 20. század legjobb szlovák rendezőjévé, és életművéért elnyerte a Cseh Oroszlán kitüntetést.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×