eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Boris Pistorius, Alsó-Szászország tartomány korábbi belügyminisztere nyilatkozik a sajtó képviselőinek Hannoverben 2023. január 17-én, miután Olaf Scholz német kancellár bejelentette, hogy Pistorius lesz a következő szövetségi védelmi miniszter Németországban. A tárca eddigi vezetője, Christine Lambrecht január 16-án jelentette be távozását.
Nyitókép: MTI/AP/DPA/Julian Stratenschulte

Hátramenetben a Leopardok: kipakolt a német védelmi miniszter

Az Ukrajnának eredetileg felajánlott 31 Leopard 2A6 harckocsi helyett Németország és Portugália csak 17 darabot tud szállítani, a többi támogató kihátráltak az akcióból – árulta el egy lapinterjúban Boris Pistorius.

Egy hónapja van hivatalban Boris Pistorius, és máris Németország legnépszerűbb politikusa. Védelmi miniszterként teendője van jócskán, különös tekintettel Ukrajna támogatására. Az újdonsült védelmi miniszter, aki tíz évig Alsó-Szászország tartományi belügyminisztere volt, a Der Spiegelnek adott interjújában fejtette ki, hogy csalódott a partnerek sokat hangoztatott elkötelezettségében.

A 62 éves politikus emlékeztetett arra, hogy első munkanapján a németországi amerikai katonai támaszpontra, Ramsteinbe utazott. A partnerországok védelmi miniszterei ott azt kérték, hogy adjon engedélyt a német gyártmányú és legkorszerűbbnek számító Leopard 2-es harckocsik Ukrajnának történő szállítására. Azonban csalódott, mert a korábbi, az elkötelezettséget hangoztató nyilatkozatok ellenére nem kapott konkrét ígéreteket a Leopardok szállítására, beleértve Lengyelországot is, amely Ukrajna "leghangosabb" támogatójának számított.

Boris Pistorius elmondta, hogy a jelenlegi állás szerint

a célul kitűzött 31 Leopard 2A6 harckocsi helyett Németország és Portugália csak 17 darabot tud szállítani,

ami a tervezett két ukrán zászlóalj felszerelése helyett csak egy felszereléséhez elegendő.

"A vállalások nem olyan nagyságrendűek, amit reméltem, és ez meglepett" – fogalmazott a német miniszter.

A Der Spiegel kérdésre azt azonban nem zárta ki, hogy a későbbiekben a Bundeswehr készleteiből további Leopard 2-es harckocsikat szállíthatnak Ukrajnának, ezzel kapcsolatban azonban konkrét időpontot nem említett. Azt ugyanakkor Berlinben korábban már bejelentették, hogy Németország a Leopard harckocsik első generációjának számító, kevésbé korszerűbb Leopard 1-es harckocsikkal kész támogatni Ukrajnát.

Ukrajna támogatása a fő napirendi téma a Münchenben kezdődött nemzetközi biztonságpolitikai konferencián, amelyen negyven ország állam-, illetve kormányfője, valamint miniszterek és szakértők vesznek részt. A résztvevők megvitatják az ostromlott ország támogatásának módozatait, így többek között Kijev kérését korszerű harci repülőgépek szállítására. Németország ugyanakkor – több más szövetségessel együtt – ettől mindeddig határozottal elzárkózott, mindenekelőtt attól tartva, hogy egy ilyen lépés a háborúba való közvetlen beavatkozás kockázatát hordozhatja magában. Egy legutóbbi interjúban a védelmi miniszter ezzel kapcsolatban úgy foglalt állást, hogy harci repülőgépek szállítása nem időszerű.

Mindezt megerősítette az a legutóbbi, a ZDF közszolgálati televízió által végzett felmérés is, amely szerint a németek többsége támogatja ugyan Ukrajna katonai támogatását, harci repülőgépek szállítását azonban a nagy többség elutasítja. A megkérdezettek többsége ugyanakkor kételkedik abban, hogy a támogatások ellenére Ukrajna megnyerheti ezt a háborút. Azt pedig csak egy csekély kisebbség reméli, hogy a háború a közeli hónapokban tárgyalások útján véget ér.

Végezetül ugyancsak a ZDF felmérése tárta fel, hogy a védelmi miniszter ma Németország legnépszerűbb politikusa. A megkérdezettek egyrészt a rokonszenv, másrészt a teljesítmény alapján osztályoztak. A lista élén álló Boris Pistoriust Robert Habeck gazdasági miniszter és Olaf Scholz kancellár követi.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×