eur:
392.05
usd:
359.54
bux:
72253.66
2024. július 12. péntek Dalma, Izabella
A vatikáni média által közreadott kép Ferenc pápáról a bíborosok konzisztóriumán a Vatikánban 2022. augusztus 29-én. Két nappal korábban a római katolikus egyházfő előtt húsz új bíboros tette le esküjét.
Nyitókép: MTI/EPA/Vatikáni média

A pápa Afrikában találkozik a canterbury-i érsekkel

Ferenc pápa Kongóban jár.

Ferenc pápa megérkezett kedden a Kongói Demokratikus Köztársaság fővárosába, Kinshasába, és ezzel megkezdte tavalyról idénre halasztott hatnapos afrikai útját.

"Egy évet vártam erre az útra" - jelentette ki a katolikus egyházfő még repülőútja közben újságíróknak nyilatkozva. Ezzel arra utalt, hogy a látogatást eredetileg 2022 nyarára tervezte, de térdproblémái miatt kénytelen volt elhalasztani. A 86 éves Ferenc most is nagyrészt kerekesszékben fog tudni közlekedni végig az úton.

Az egyházfő péntekig marad a Kongói Demokratikus Köztársaságban, aztán tovább utazik Dél-Szudánba, majd vasárnap tér vissza a Vatikánba. Dél-Szudánban az anglikán egyházat vezető Justin Welby canterbury-i érsek, valamint Iain Greenshields, a skót egyház közgyűlésének úgynevezett moderátora is csatlakozik hozzá. A vallási vezetők emiatt a "béke ökumenikus zarándoklatának" nevezik látogatásukat.

Ferenc pápát hivatalos ceremónia keretében a kongói elnöki palotában fogadta Felix Tshisekedi államfő. Később beszédet mondott köztisztségviselők, diplomaták és a civil társadalom helyi képviselői előtt. A beszédben

mint halálos mérget kárhoztatta a kapzsiságot,

azt, hogy külföldi hatalmak kizsákmányolják az ásványi kincsekben gazdag országot, "a teremtés gyémántját". Mint mondta, a tehetős államok többé nem hunyhatnak szemet az afrikai országok nyomorúsága felett.

"Tragédia, hogy ez a föld, de általánosságban az egész afrikai kontinens kénytelen elviselni a kizsákmányolás különböző formáit" - hangsúlyozta, hozzátéve, hogy "a kapzsiság mérge vérrel szennyezte be Kongó gyémántjait".

"El a kezekkel a Kongói Demokratikus Köztársaságtól! El a kezekkel Afrikától! Véget kell vetni a kontinens fojtogatásának. Ez nem valamiféle bánya, amelyet ki lehet aknázni, és nem is egy kizsákmányolandó földdarab" - jelentette ki.

"Az embernek az a benyomása támad, hogy a nemzetközi közösség egyszerűen nem akarja látni a Kongóban tomboló erőszakot.

Nem szabad hozzászoknunk a milliók halálát okozó vérontáshoz,

amely évtizedek óta sújtja az országot" - tette hozzá.

Ferenc pápa szerdai programja keretében misét tart, és az ország keleti végeit sújtó erőszak áldozataival, valamint segélyszervezetek képviselőivel találkozik. Az egyik katonai repülőtéren helyi idő szerint fél tíz órakor kezdődő nyilvános misére több mint egymillió hívőt várnak. A pápát már érkezésekor is százezrek fogadták, a repülőtértől a belvárosba vezető út mentén tömegek ujjongtak.

Látogatásával az egyházfő mindenekelőtt a remény és a béke üzenetét szeretné elvinni a szegénység, a konfliktusok és természeti csapások sújtotta országok lakóinak. A rossz közbiztonsági helyzet miatt azonban nem fogja tudni elhagyni a főváros, Kinshasa területét. "Eredetileg Gomába is el akartam menni, de a harcok miatt nem mehetek" - nehezményezte. Az ország keleti felén található Goma térségében az utóbbi időben ugyanis több véres támadást is elkövettek lázadó milíciák.

Amikor különgépe átrepült a Szahara felett, Ferenc imádkozott azokért, akik "a jobb élet és szabadság reményében vesztükre át akartak kelni a sivatagon". Megemlékezett azokról is, akik eljutottak a Földközi-tengerig, "de aztán valamelyik táborba kerültek, és szenvednek". Ismét kifogásolta, hogy az észak-afrikai országokban, különösen Líbiában a migránsokat börtöntáborszerű létesítményekben fogva tartják.

II. János Pál személyében legutóbb 1985-ben látogatott el pápa a 90 millió lakosú Kongói Demokratikus Köztársaságba, amelynek lakossága nagyjából fele részben római katolikus.

Címlapról ajánljuk

Extrém hőség - életbevágó tanácsai vannak Győrfi Pálnak, egy tévhitet is eloszlat

Ebben az extrém melegben a mentők jóval több hívást kapnak a szokásosnál - mondta az Országos Mentőszolgálat szóvivője. Győrfi Pál ismertette, mik a hőség miatti rosszullét jelei, mit tehetünk magunk vagy mások megsegítésére, mikor hívjunk mindenképpen mentőt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.15. hétfő, 18:00
Resperger István
ezredes, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×