eur:
389.72
usd:
362.67
bux:
68068.25
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Rome, Italy. Italian writer and movie director Pier Paolo Pasolini is seen during the shooting of Decameron, one of his most celebrated films, in Rome, Italy, April 22, 1971. (Photo by Vittoriano Rastelli) (Photo by Vittoriano Rastelli/Corbis via Getty Images)
Nyitókép: Vittoriano Rastelli/Corbis/Getty Images

Újranyithatják Pier Paolo Pasolini brutális meggyilkolásának ügyét

A baloldali, homoszexuális olasz filmrendezőt 1975-ben az ostiai tengerparton gyilkolták meg.

Online petíciót indított egy olasz ügyvéd, hogy újranyissák a vizsgálatot az 1975-ben meggyilkolt filmrendező, Pier Paolo Pasolini ügyében.

A petíciót Pasolini egy unokatestvérének ügyvédje, Stefano Maccioni indította, akinek 2010-ben már sikerült egyszer elérnie, hogy újból leporolják a gyilkossági ügyet, de aztán mégis félretették.

A petíciót azt követően kezdeményezte az ügyvéd, hogy Maurizio Abbatino, a Magliana bűnszervezet egyik volt vezetője az olasz parlament maffiaellenes bizottsága előtt tavaly decemberben azt állította, hogy Pasolini meggyilkolása összefüggött a rendező Salo, avagy Szodoma 120 napja című filmjéhez forgatott egyes filmrészletek ellopásával. A vallomás szerint a rendező, aki éppen ezen a filmen dolgozott,

a jeleneteket akarta visszaszerezni az ostiai tengerparton, ahol megölték.

A baloldali költő, regényíró, a Dekameron, Canterbury mesék és Az Ezeregyéjszaka virágai rendezőjének hívei közül sokan gondolták korábban is, hogy nem Pino Pelosi volt az elkövető, akit egykor a gyilkosság miatt letartóztattak, és magára vállalta a tettet, de évekkel később visszavonta vallomását.

1975. november 2-ra virradó éjjel az akkor prostituáltként dolgozó, 17 éves Pelosi a Róma melletti Ostiában találkozott a rendezővel, ahol később egy futballpályán megtalálták Pasolini összeroncsolt holttestét. Pelosi eredeti vallomása szerint Pasolini megpróbálta megerőszakolni, ezért ő védekezésül ölte meg az akkor 36 éves férfit.

Pelosit elítélték a gyilkosság miatt és kilenc évet ült börtönben.

A nyomozók azonban kezdettől fogva kételkedtek abban, hogy egyetlen elkövető ilyen súlyos sérüléseket okozhatott az áldozatnak.

A tetthelyen olyan ruhadarabokat és lábnyomokat is találtak, amelyek sem Pasolinihez, sem Pelosihoz nem tartoztak.

Egy 2010-ben a bíróság előtt tett vallomásában Pelosi ártatlannak vallotta magát, és elmondta, hogy a brutális gyilkosságért legalább hat ember tehető felelőssé: három autóval és egy motorral hajtottak át Pasolinin.

Pasolini halálos fenyegetéseket kapott szélsőjobboldali szervezetektől a Salo, avagy Sodoma 120 napja miatt, amelyben élesen bírálta a Mussolini-diktatúra 1944-1945-ös időszakát.

2015-ben azért zárták le ismét a megnyitott ügyet, mert a római ügyészség szakértői nem tudták azonosítani azt az öt DNS-mintát, amelyet Pasolini meggyilkolása éjjelén viselt ruháján találtak.

Pelosi 2017 augusztusában, 58 évesen, rákban halt meg egy római kórházban.

Címlapról ajánljuk
Bujdos Eszter az üzemanyagárakról: most lehetünk optimisták

Bujdos Eszter az üzemanyagárakról: "most lehetünk optimisták"

A kormányzat nyomásának engedve, illetve az olaj világpiaci árának következtében folyamatosan csökken az üzemanyagok ára a hazai benzinkutakon. Ha a forint erősödni tudna a dollárhoz képest, akkor az árak elérnék a régiós középmezőny átlagát. Az InfoRádió az árak alakulásának hátteréről és a várakozásokról kérdezett szakértőt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×