eur:
393.82
usd:
367.82
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
FFP2-es védőmaszkok a Sentias német gyógyászati berendezéseket és termékeket gyártó vállalat üzemében a németországi Wuppertalban 2020. január 21-én. Németországban a mutálódott, a korábbinál gyorsabban terjedő koronavírus megfékezése érdekében műtős, KN95/N95-ös, vagy FFP2-es védőmaszkot kell viselni az üzletekben, a tömegközlekedési eszközökön, valamint az orvosi rendelőkben.
Nyitókép: MTI/EPA pool/Sascha Steinbach

Hamarosan nem kell maszkot viselni a távolsági közlekedésben

Visszavonják a koronavírus-járvány lassítását szolgáló maszkviselési kötelezettséget a németországi távolsági közlekedésben.

Az FFP2 minősítésű maszk viselését előíró országos szabály február 2-tól nem érvényes - mondta Karl Lauterbach szövetségi egyészségügyi miniszter.

Így már csak az egészségügyi intézményekben - kórházakban, rendelőkben, ápolási otthonokban - kell majd maszkot viselni Németországban február elejétől, az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) helyi szétterjedésének harmadik évfordulójától.

Karl Lauterbach tájékoztatóján kiemelte, hogy a járványhelyzet stabil, és nem kell tartani új téli fertőzéshullámtól, ezért

az április elejére tervezett lazításnál hamarabb lehet felszámolni az utolsó nagyobb szövetségi szintű korlátozást.

A jogszabályi kötelezettségek helyett az önálló, egyéni felelősségvállalásra lehet helyezni a hangsúlyt - mondta a miniszter, hozzátéve, hogy minden utazót arra biztat, hogy önkéntesen, külön előírás nélkül is viseljen maszkot a helyi és a távolsági közösségi közlekedésben.

A helyi közlekedésre vonatkozó járványvédelmi előírásokat a tartományi kormányok alakítják Németországban. Több tartományban - köztük Bajorországban és Schleswig-Holsteinban - már eltörölték a maszkviselési szabályt, amely azonban az ország nagy részén, például Berlinben, Hamburgban és Baden-Württembergben még érvényben van.

A legtöbb járványlassító korlátozást már tavaly nyáron visszavonták minden tartományban. Ugyanakkor a felsőlégúti betegségek őszi-téli szezonja jóval erősebb, mint az utóbbi években. A Robert Koch országos közegészségügyi intézet becslése szerint

január első hetében héten nagyjából 1,4 millióan fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel,

és 4 millió körül lehetett az új megbetegedések száma a 84,1 millió lakosú országban.

A betegektől vett minták legnagyobb részében, 20 százalékában influenzavírust találtak. A második leggyakoribb kórokozó az RSV 17 százalékos aránnyal. Ez főleg kisgyermekeket fertőz meg, és terjedése több tartományban erősen megterheli a csecsemő- és gyermekgyógyászati kórházi osztályokat és a gyermekgyógyászati klinikákat. A SARS-CoV-2 jelenlétét a minták 6 százalékában mutatták ki.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 22:41
×
×
×
×