eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Rescue workers evacuate quake-affected residents at the site of a landslide near Moxi town, following a 6.8-magnitude earthquake in Luding county, Ganzi Tibetan Autonomous Prefecture, Sichuan province, China September 6, 2022. China Daily via REUTERS  ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY. CHINA OUT.      TPX IMAGES OF THE DAY
Nyitókép: CHINA DAILY/REUTERS

Tizenhét nappal a kínai földrengés után találtak túlélőre

A 93 ember halálát okozó földrengés még szeptember 5-én következett be Szecsuán provinciában: a most megtalált Gan Ju azért maradt hátra a vízerőműben, ahol dolgozott, hogy másoknak segítsen.

Az erősen rövidlátó férfi ugyanakkor elvesztette szemüvegét a földrengés következtében, a nehéz terepen pedig lassan tudott így előre haladni. Egy kollégájával, Luo Jonggal azért maradtak az utolsók közt, hogy társaiknak elsősegélyt nyújthassanak, illetve megakadályozzanak egy potenciális árvizet azzal, hogy vizet engednek át a gáton – írja a BBC.

Amikor elindultak az erőműből, 20 kilométeres gyalogút állt előttük: keresték őket, de eredménytelenül jeleztek a kutatócsapatoknak.

"Levettük a ruháinkat, faágakra kötöttük azokat és így integettünk" – emlékezett vissza megtalálását követően a férfi kollégája, aki végül egyedül indult segítségért.

Gan Jut egy bambuszból és mohából készített ágyon hagyta, az erdőben található gyümölcsökkel és friss bambuszrügyekkel ellátva.

Luót szeptember 8-án találták meg, miután tüzet gyújtott, hogy felhívja magára a figyelmet. Amikor korábbi társa helyét három nap múlva megtalálták, Gan Ju már nem volt ott. Mivel ruháira is rábukkantak, azt hitték, kihűlt és meghalt.

A héten azonban egy nagy helyismerettel rendelkező földműves is csatlakozott a kutató-mentő akcióhoz, majd néhány óra keresés elteltével meghallotta a túlélő kiáltásait és rátalált egy fa alatt. A férfit kórházba szállították, csonttöréssel kezelik.

(Nyitóképünk illusztráció.)

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×