eur:
389.5
usd:
363.09
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Az amerikai haditengerészet Kearsarge kétéltű támadóhajójának parancsnoki tornya a litvániai Klaipeda kikötőjében 2022. augusztus 22-én. A tervezett látogatást tevő wasp-osztályú hadihajó két nappal korábban horgonyzott le a NATO-tagállam tengerpartján.
Nyitókép: MTI/AP/Mindaugas Kulbis

Kitiltották az amerikai hadihajókat a Salamon-szigetekről

Abból lett feszültség a szövetségesek között, hogy a Salamon-szigetek megállapodást kötött Kínával.

A Salamon-szigetek kitiltotta kikötőiből az amerikai hadihajókat – közölte az Egyesült Államok canberrai nagykövetsége. A hírt a honiarai miniszterelnöki hivatal is megerősítette, hozzátéve, hogy a rendelkezés – amelyre a protokolleljárások átdolgozása miatt van szükség – minden külföldi hajóra kiterjed.

A diplomáciai képviselet tájékoztatása szerint augusztus 29-én kapták meg a hivatalos értesítést. A Salamon-szigetek a protokolleljárások átdolgozására hivatkozva függesztette fel a haditengerészeti látogatásokat.

„Arra kértük partnereinket, hogy adjanak időt az áttekintésre és az új eljárások bevezetésére, mielőtt további kérelmeket nyújtanának be a hadihajók érkezésére vonatkozóan” – írta közleményében Manesseh Sogavare, a Salamon-szigetek kormányfője, hangsúlyozva, hogy a rendelkezés minden hadihajóra kiterjed.

A Salamon-szigetek, valamint az Egyesült Államok és szövetségesei között azóta feszült a viszony, hogy a szigetország áprilisban biztonsági megállapodást kötött Kínával.

Az amerikai parti őrség egyik üzemanyag-utántöltésre és ellátmányra szoruló hajója a múlt héten nem köthetett ki a Salamon-szigeteken, mert a honiarai kormány nem válaszolt kérelmére. A parti őrség tájékoztatása szerint az Oliver Henry nevű hajó az illegális halászatot monitorozta a térségben egy regionális halászati ügynökség kérésére.

Sogavare az amerikai hadsereg Mercy nevű kórházhajóját köszöntő beszédében azt mondta: az incidens oka az volt, hogy hivatala nem kapta meg időben az Oliver Henry kérelmét.

Az amerikai külügyminisztérium szóvivője hétfőn sajnálatosnak nevezte az eseményt.

A Salamon-szigetek miniszterelnöke elmondta, hogy a Spey nevű brit hadihajó kikötési engedélyének megadásával kapcsolatban is késedelmek voltak, így a hajó végül nem is vetett horgonyt a szigetország partjainál.

A két incidens miatt a honiarai vezetés úgy döntött, hogy felülvizsgálja az engedélyezés folyamatát – magyarázta a kormányfő.

Nyitóképünkön az amerikai haditengerészet Kearsarge kétéltű támadóhajójának parancsnoki tornya a litvániai Klaipeda kikötőjében 2022. augusztus 22-én

Címlapról ajánljuk

Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

A hétvégi Forma–1-es Miami Nagydíjon is a Red Bull és Max Verstappen a fő esélyes – mondta az InfoRádióban Wéber Gábor. A kommentátor a 2024-es szezon első öt versenyének legfontosabb történéseit is elemezte, valamint kitért arra is, milyen következményei lehetnek annak, hogy Adrian Newey tervezőmérnök 2025-ben már biztosan távozik a vb-címvédő istállótól.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×