INFORÁDIÓ
2022. augusztus 8. hétfő
László

g7-csúcstalálkozó

gabonakereskedelem

ukrajna

háború

párizsi klímaegyezmény

klímavédelem

Frissen aratott szemeket vizsgál meg egy gazdálkodó a dél-ukrajnai Odessza környékének árpaföldjén 2022. június 23-án. ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) szerint az Ukrajna elleni orosz háború globális élelmiszerválsággal fenyeget.

Új klímaklub és gabonapiaci segítségkérés a G7-országoktól

Infostart / MTI

A világ iparilag legfejlettebb hét államát tömörítő csoport (G7) felszólította a jelentős élelmiszerkészletekkel rendelkező országokat és vállalatokat, hogy korlátozások és piaci torzítások nélkül segítsenek enyhíteni az élelmiszerhiányt - derült ki a G7 németországi csúcstalálkozójának keddi zárónyilatkozatából.

A csoportot alkotó országok és az európai uniós központi intézmények vezetői emellett megegyeztek arról, hogy Olaf Scholz német kancellár javaslatára még az idén létrehoznak egy úgynevezett klímaklubot. Ennek célja, hogy lehetővé tegye a klímaváltozás ellen elkötelezetten tenni akaró országok együttműködését. Megjegyezték: a klub nyitva áll bármely ország előtt, amely kész átültetni a gyakorlatba a 2015-ös párizsi klímaegyezményt.

A hét ország - Nagy-Britannia, Franciaország, Németország, Olaszország, Japán, Kanada és az Egyesült Államok - egyúttal további 4,5 milliárd dollárt ígért az éhínség elleni globális küzdelemre. Arról is megállapodtak, hogy igyekeznek még jobban segíteni az ukrajnai gazdák munkáját, valamint megoldást találni a műtrágyahiányra.

A csoport ismételten felszólította Oroszországot, hogy feltételek nélkül hagyjon fel a Fekete-tenger partján található ukrajnai kikötők blokádjával, a kikötői és az élelmiszeripari infrastruktúra rongálásával, illetve a mezőgazdasági eszközök és a termény kisajátításával.

"Ezek a tevékenységek a globális élelmezésbiztonság elleni, geopolitikai indíttatású támadásnak tekinthetők" - szögezte le a G7.

Oroszország tagadja a nyugati vádakat, és a szankciókat okolja az élelmiszerválságért.

Jelenleg 82 országban mintegy 345 millió ember éhezik. Számuk az elmúlt két évben megduplázódott. Szakértők szerint a második világháború óta nem volt példa olyan humanitárius válságra, amely jelenleg fenyegeti a világot. Etiópiában, Nigériában, Dél-Szudánban, Jemenben, Afganisztánban és Szomáliában is katasztrofális a helyzet - mutattak rá.

A G7 öt fejlődő országgal - köztük Indiával - együtt elítélte Ukrajna "illegális megszállását". A csoport jelezte: nemzetközi konferenciával és újjáépítési tervvel támogatná az átfogó orosz támadás alatt álló ország helyreállítását.

Nyitókép: MTI/PAP/Leszek Szymanski
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018