eur:
394.29
usd:
370.37
bux:
65674.41
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
Nyitókép: Twitter/Donald J. Trump

Kiderült, ki pénzelte a Trump-lejáratást 2016-ban

Büntetést kapott a Demokrata Párt és Hillary Clinton kampánycsapata is.

Az amerikai Szövetségi Választási Bizottság (FEC) megbüntette Hillary Clinton volt demokrata párti elnökjelölt 2016-os kampánycsapatát és a Demokrata Országos Bizottságot (a párt vezető szervét), mert nem fedték fel, hogy ők finanszírozták 2016-ban a Donald Trump akkori republikánus elnökjelöltről készíttetett, lejáratónak szánt dosszié összeállítását – jelentette a Newsmax című jobboldali, és az Axios baloldali amerikai hírportál.

A dossziét egy Christopher Steele nevű volt brit hírszerző állította össze, és a többi között azzal vádolta meg benne Donald Trumpot, hogy aktívan együttműködik az orosz hírszerzés munkatársaival elnökválasztási győzelme érdekében.

A Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) a Steele-dossziéra hivatkozva hallgatta le titokban Trumpot és munkatársait, valamint indított nyomozást Trump kampánycsapatának oroszokhoz fűződő feltételezett kapcsolatairól.

A Steele-dossziéban foglaltakat azóta megcáfolták, s kiderült az is, hogy Clinton kampánycsapata finanszírozta közvetetten a dosszié összeállítását. A kampánycsapat és a DNC fizetett ugyanis a Perkins Coie ügyvédi irodának, amely felkérte a Fusion GPS kutatóintézetet, amely pedig felbérelte Steele-t.

A FEC pénzbüntetést szabott ki: a DNC-nek 105 ezer dollárt, a Hillary for America kampánycsapatnak pedig 8 ezer dollárt kell fizetnie a választási törvények megsértése miatt. Az amerikai törvények szerint ugyanis a politikai jelölteknek és támogató csoportjaiknak kötelességük nyilvánosságra hozni kampányköltéseiket és az 1200 dollárt meghaladó kiadások esetében részletesen fel kell tárniuk, hogy milyen célora költötték a pénzt.

Donald Trump volt elnök közleményben reagált a Szövetségi Választási Bizottság döntésére. "Ezt a korrupciót még csak most kezdik feltárni" - fogalmazott, s egyben feltette a kérdést:

"hová menjek, hogy visszakapjam a reputációmat?".

Trump egyébként a múlt héten beperelte Hillary Clintont és mintegy tucatnyi munkatársát, mert azt állították róla, hogy a 2016-os választási kampány idején oroszokkal játszott össze.

Címlapról ajánljuk
Európa-liga élőben: csodát kellene tennie a Liverpoolnak a továbbjutáshoz
élő közvetítés

Európa-liga élőben: csodát kellene tennie a Liverpoolnak a továbbjutáshoz

A Liverpool szempontjából katasztrofálisan „sikerült” első mérkőzés miatt háromgólos hátrányból kezdik a Vörösök Bergamóban az Atalanta elleni visszavágót. A tét az Európa-liga elődöntőjébe jutás. Szoboszlai Dominik visszakerült a kezdő tizenegybe, a középpályások közül Endo és Elliott is kimaradt.
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×